Начало Новини Актуално 70 млн. лева за старозагорския Квартал на богатите

70 млн. лева за старозагорския Квартал на богатите

Актуално

Бедечка квартал

Поне 70 млн. лева трябва да даде Община Стара Загора, за да изгради инфраструктурата на бъдещия квартал Бедечка. Изграждането на 85 км улици, водоснабдяване и канализация на района, електрификация и т. н. ще струва десетки милиони на общинската хазна, респективно на старозагорския данъкоплатец.

Представители на сдружението на собствениците на имоти там обаче заявиха, че Общината може да кандидатства по европейски програми, за да осигури финансирането.

Трябва да се прави ясна разлика между парк Бедечка и квартал Бедечка, казаха още от сдружението. Според тях, който обяснява, че ще се прави нещо в парка, манипулира общественото мнение. Повод за пресконференцията им е изявлението на общинския съветник от ПП Нова сила Тихомир Томов, че ще се бори с всички сили проектът за изграждане на квартал за богати да не се реализира, защото противоречи на интересите на обществото.

Според Димитър Милушев, упълномощен представител на собствениците обаче, има баланс между обществения интерес и този на собствениците. Вече има готов проект за застрояване и противниците му са единици. Планът предвижда изграждането на луксозен квартал с 500 - 1000 жилища, в който ще живеят около 3000 души. Сградите няма да са по-високи от 10 м, а озеленяването на района е 40%. Предвиждат се и обществени места като общински пазар, например.

Според собствениците, изграждането на квартала може да привлече стратегически или по-малки инвеститори. Според тях, засега интерес проявява веригата Кауфланд. Поне 5 години обаче трябват, за да се реализира проектът, ако бъде приет от Общинския съвет.

Около 300 подписа са събрали собствениците на имоти под искане до кмета на община Стара Загора Живко Тодоров. Те настояват той да внесе за разглеждане на юнското заседание на Общинския съвет приемането на Подробния устройствен план за застрояване на квартала. Точката бе включена в дневния ред на априлското заседание, но бе оттеглена заради липса на становища на всички комисии. Според Милушев, ако Общинският съвет не приеме плана, собствениците ще обжалват решението в съда.

Информация: вестник Новината

Още новини