Начало Новини Актуално 7 топа и 120 пушки ще гърмят за Самарското знаме

7 топа и 120 пушки ще гърмят за Самарското знаме

Актуално

7 топа, 120 пушки и 140 опълченци и турци ще се впуснат в ожесточената битка за спасяването на Самарското знаме. Това ще се случи вечерта на 28 юли (събота) от 19.30 часа на Чадър могила, на същото място, където преди 135 години, по време на Руско-турската освободителна война, се е водила война на живот и смърт.

Община Стара Загора поръча възстановката на Национално дружество Традиция. В нея ще участват членове на 20 клуба от страната, около 140 човека, уточни за медията ни председателят Петко Танев.

Автентичните оръжия, които ще бъдат използвани за възстановката, са предоставени от Киноцентър Бояна филм.
Това са 100 пушки Бердана - модел 2, и Мартина на турското въоръжение и 4000 патрона. Вероятно някои от пушките са участвали действително в битки. Топовете ще гърмят със специална смес, като пиратки. Патроните са халосни. Сценарият е колективно дело. Стремежът е да се спазват историческите събития. Повечето от участниците ще играят турци, а мо-малко - опълченци. Тъй като конната полиция е съкратена, ще участват само два частни коня от спортен клуб. Подполковник Павел Калитин ще бъде на бял кон. Това е професионален ездач, облечен с офицерски дрехи, пише вестник Старозагорски новини.
Ще бъдат показани три основни атаки на турците. В края на третата атака загива и подполковник Калитин.
Петко Танев призна, че по принцип никой не иска да играе ролята на турчин. За да няма сърдити, артистите се редуват - веднъж турци, веднъж - опълченци. Предимство при домакинство е да бъдат опълченци.

Битката ще се води от лявата половина на Мемориален комплекс Бранителите на Стара Загора - уточнява г-н Танев. - Ще се даде по-голяма широчина на фронта. Още след първата атака ще има събиране на трупове. Ще има два медицински пункта - единият с доктор и милосърдна сестра на опълчението и от турска страна - двама представители на Червения полумесец, които ще превързват ранените.
Преди началото на боя ще има подходяща музика. Преди сраженията диктор ще въведе публиката в епохата и събитието. В края на възстановката ще има пакет от възрожденски и патриотични песни.

Представлението ще продължи 35-40 минути.

Възстановката се реализира изцяло със спонсорство и голямата подкрепа на Община Стара Загора, както и на местните военни.
От Общината е осигурен безплатен автобусен транспорт до Мемориален комплекс Бранителите на Стара Загора. Вероятно пътят ще бъде затворен и ще се пускат до Мемориала само автобуси.
Организаторите молят никой да не паркира в района, където ще е възстановката, тъй като от стрелбата на оръдията се включват алармите и се разваля автентичността на боя.

Нека гражданите да си носят вода за пиене, тъй като чешмите на могилата не работят.

Още новини