Начало Новини Актуално 7 септември е ден на национален траур

7 септември е ден на национален траур

Актуално

Днешният 7 септември е ден на национален траур за загиналите при потъването на македонския кораб Илинден в Охридското езеро. 15 български туристи загинаха при инцидента, станал между местностите Лагадин и Елешец в източния край на Охридското езеро. По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов правителственият самолет ТУ 154 има готовност да излети спешно за Скопие.

При необходимост, с него ще могат да пътуват близките на загиналите наши сънародници. Целта е оказване на пълно съдействие за бързо разпознаване на телата.
Вероятно днес ще се пристъпи към ваденето на потъналия в Охридското езеро туристически кораб Илинден, ако метеорологичните условия позволяват това, предаде агенция Фокус, цитирана от actualno.com.
Българските експерти заедно с хърватските и македонските си колеги са направили оглед на мястото на инцидента.
Община Охрид отмени празничните прояви по случай Деня на независимостта 8 септември като знак на съпричастност към трагедията със загиналите 15 български туристи. Цял Охрид жали за трагедията, каза кметът на Охрид Александър Петрески. Делегация от Охрид ще пристигне в България за погребенията на загиналите.
30 дни арест получи 23-годишният Сотир Филески, собственик и капитан на кораб Илинден, който потъна във водите на Охридското езеро.
Прокуратурата заедно с МВР извършват свои следствени действия по случая, като в Охрид има изпратен служител на следствието. Към момента досъдебното производство у нас за трагедията от Охридското езеро се води срещу неизвестен извършител по член 340 от Наказателния кодекс. От 5 до 15 години лишаване от свобода е наказанието, което се предвижда от текста на кодекса.
Производството е за допускане на потъване на кораб със създаване опасност за живота на лицата, които са пътували на него и същевременно, последвала смърт на 15 български граждани.
Две са версиите за причините за потъването на кораба - претоварване или лошо техническо състояние на кораба, въпреки че той е имал съответните технически документи.
Съвместно с икономическа полиция в Кърджали вчера бе извършена проверка в офиса на транспортната фирма Солак-тур - представена в медийното пространство като практически извършител на превоза на българските туристи до Македония. Пред инспекторите на КЗП упълномощено лице на фирмата е заявило, че „Солак-тур” е продала въпросния автобус на фирма Клюнчев ЕООД преди една година на лизинг. Заради нередовно изплащане на лизинговите вноски, автобусът не е бил прехвърлен на Клюнчев, но е бил ползван от него.
Продължава установяването на организатора или организаторите на злополучното пътуване. Проверката засега установява, че нито едната от двете транспортни фирми няма регистрация като туроператор или турагент. Проверени са и двете фирми на съпругата на Клюнчев – Боряна Георгиева - ЕТ Боряна Георгиева и Клюнчев Б ЕООД, където тя участва като съдружник. Фирмите също нямат регистрация за извършване на туроператорска или турагентска дейност, според изискванията на Закона за туризма.
Проверката продължава.
Всяко от семействата на загиналите ще получи от правителството помощ по 10 000 лева.
 

Още новини