Начало Новини Актуално 7 бързи кръстовища на две нива ще решават проблема със задръстванията в София

7 бързи кръстовища на две нива ще решават проблема със задръстванията в София

Актуално

По 7 бързи кръстовища на две нива, без задръствания и висене по светофарите ще се движат през 2013 г. софиянци. Кръстовищата ще се строят почти едновременно с пари от Европейската инвестиционна банка и общинския бюджет. Те са на обща стойност около 100 млн. лв.

След гласуване от Столичният общински съвет за предоговаряне на обектите по целевия заем от 43,5 млн. евро, който банката отпусна на София през 2009 г. Тогава кредитът беше даден за изграждане на 5 кръстовища на две нива.
„Това са възлови кръстовища в София. В момента те са едни от най-натоварените. След реконструкцията трафикът ще се облекчи и задръстванията по някои от тях ще намалеят поне с 20 % ", смята главният архитект на София Петър Диков.

Първото кръстовище е в кв. Хиподрума - на бул. „И. Гешов" и ул. „Г. Софийски" ще позволи безконфликтно пресичане и по-бързо преминаване, без да се образуват колони от автомобили, уточнява вестник 24 часа. Това ще стане, след като централното платно на булеварда, което минава под бул. „Цар Борис III", ще продължава подул. „Г. Софийски" и ще излиза на горното ниво при ул. „Урвич". Ще има възможност за качване на горното ниво и при ул. „Г. Софийски". Проектът ще изведе транзитното движение извън центъра. Прогнозната му стойност е 12,1 млн. лв.
21,2 млн. лв. ще струва новото кръстовище на булевардите „П. Яворов" и „Др. Цанков" (снимка 3). То също ще е на 2 нива. Централното платно на бул. „П. Яворов" ще минава под бул. „Др. Цанков" и ще се включва в общо шосе. От двете страни на бул. „П. Яворов" пък ще има локални платна, които ще правят връзката с кръговото на бул. „Др. Цанков".
Според прогнозите трафикът около тв кулата ще намалее с 25%.

Третото кръстовище е в Младост. Сега връзката между булевардите „А. Сахаров" и „А. Ляпчев" става по 3-лентово кръстовище със светофари. След 3 г. бул. „А. Сахаров" ще се свърже с продължението на ул. „Св. Киприяя" в Младост 2. Пресичането му с бул. „А. Ляпчев" ще става по 4-лентово кръстовище без светофари. Директното направление по бул. „А. Сахаров" ще минава по второто ниво, над бул. „А. Ляпчев". Горното ниво ще бъде сглобяема мостова конструкция. Тя ще е с 2 ленти за движение. Кръстовището ще струва 12,9 млн. лв. и ще осигури още една връзка между кварталите Младост 1 и Младост 2. Снегоще се облекчи трафикът по „Ал. Малинов".
Друг ключов проект, за който "24 часа" първи писа, е транспортният възел
„Лъвов мост" (снимка 1). Според прогнозите той ще струва 26 млн. лв. Тамще се направи северен и южен тунел по бул. „Сливница", по които колите ще се движат на нивото на реката.

Около Лъвов мост ще има кръгово движение

Спирките на градския транспорт ще се изместят по-близо до подлезите на метрото, а през моста ще минават само трамваи.
Нов надлез за 9 млн. лв. пък ще има на ул. „А. Мицкевич". Той ще минава над жп линията София - Кулата и ще свързва северните и западните територии на града. Надлезът ще осигурява единствената пряка транспортна връзка между районите Люлин, Илинден, Връбница и Надежда. Освен това улицата ще бъде продължена до бул. „Европа".

Общината ще разширява още бул. „Тодор Каблешков" от бул. „България" до ул. „Л. Айер". Участъкът от 12 км ще струва 11 млн. лв. Предвижда се между 2-те платна на булеварда да минават трамваи.

Ще се реконструира и бул. „Скобелев" от бул. „Хр. Ботев" до бул. „Витоша". Ремонтът се налага заради намеренията на общината да махне трамваите от бул. „Витоша". За новото трамвайно трасе има 2 варианта, но не е ясно кой от тях ще се реализира.
Очаква се общината да започне още тази година изграждането на кръстовищата на 2 нива в Младост, при тв кулата и на бул. „Гешов", а средствата за другите 4 ще се предвидят в бюджета на София за 2011 г.

Още новини