Начало Новини Актуално 680 лева събраха деца по време на тридневен благотворителен базар в Стара Загора

680 лева събраха деца по време на тридневен благотворителен базар в Стара Загора

Актуално

680 лева е сумата, която беше събрана по време на тридневния Великденски базар на изкуствата – Стара Загора 2010 г., който се проведе за трета поредна година. Над 200 деца участваха в работилниците, които бяхме организирани по време на базара. Младежи от старозагорските институции, деца с увреждания, малчугани от ромски произход и деца от различни семейства се срещнаха и заедно твориха кошнички от ратан, оцветяваха глинени фигурки и рисуваха различни картинки с цветни боички и пастели.

През първият ден от базара младежите от Клуб „Зараза” към Сдружение „Самаряни”, деца от Домовете за деца и младежи, лишени от родителска грижа „Българка” и „Теофано Попова”, заедно с различни деца от семейства рисуваха и оцветяваха фигурки от глина в парк „Пети октомври” и събраха 173 лв. Вторият ден базарът беше в Парк Мол Стара Загора. Сумата, която събрахме беше 367 лв. Децата, които участваха бяха от Домовете за деца и младежи с умствена изостаналост в селата Петрово и Сладък кладенец, младежите от клуб „Зараза”, деца от ромски произход и много техни връстници от семейства. Обстановката отново беше много емоционална и творческият процес кипеше с все сила, такава беше ситуацията и през третият ден от базара, съобщиха от сдружение Самаряни.
На 18 април /неделя/ беше открита фотоизложба, която представя четирите елемента на живота през погледа на младите творци от старозагорските домове за деца, лишени от родителска грижа. Изложбата изобразява водата, огънят, въздуха и земята през погледа на няколко младежи, които бяха постоянни участници във фотоателието, което беше част от подготовката на Великденския базар на изкуствата – Стара Загора 2010. Изложбата ще бъде в Парк Мол през следващите две седмици. Всеки, които си хареса снимка ще има възможността да си я поръча и да си я закупи от Фото „Фуджи”. Самата изложба е направена по един доста атрактивен начин и се осъществи с любезното съдействие на Фото „Фуджи”. Фотото абсолютно безплатно отпечата всичките снимки.
Планираме фотоизложбата да се превърне в пътуваща и да обиколи няколко обществени места в Стара Загора, за да могат да се докоснат до творчеството на младежите колкото се може по-голям кръг от хора.
Чрез събраните средства ще бъдат осигурени занимания по хипотерапия за 8 деца с увреждания и ще бъдат украсени 5 стаи и 1 дневна в отделението по детска хирургия към МБАЛ „Проф. Стоян Киркович”, гр. Стара Загора.
По време на тридневния базар на изкуствата бяха изработени голям брои сувенири. В момента има над 100 глинени фигурки и още толкова картички, кошнички от ратан и други сувенири. Затова планираме през следващите седмици да организираме втора част на базара, за да съберем още средства и да дадем шанс на децата отново да се срещнат. Ще организираме работилници за работа с вълна, глина, грънчарско колело, рисуване върху стъкло и еко работилница. Те ще бъдат на открито и отново ще доставят радост на децата на Стара Загора. Всички сувенири са изработени от деца. Идеята на базара тази година е деца помагат на деца.
По време на подготовката на базара имаше работилница за шиене на гоблени. Младежи от домовете за деца без родители и младежи от клуб „Зараза” направиха 10 невероятни гоблена, които ще представим по време на аукцион, на които ще поканим избрани обществени личности, за да подкрепят двете каузи на базара – хипотерапия и украсяване на отделението по детска хирургия към МБАЛ” Проф. Стоян Киркович”, гр. Стара Загора.
Организатори на базара са Сдружение ”Самаряни” с подкрепата на Община Стара Загора, партньорски неправителствени организации, младежи от домовете за деца, лишени от родителски грижи, ученици от клуб "Зараза" към Сдружение "Самаряни", сдружение "Бъдеще за децата с увреждания”, гр. Казанлък, Обществен дарителски фонд – Стара Загора, Фондация „Дон Боско” и доброволци. Медиен партньор Радио FM+.

 

Стара Загора Стара Загора Стара Загора Стара Загора Стара Загора Стара Загора

Още новини