Начало Новини Актуално 600 тютюнопроизводители от Стара Загора ще участват в блокирането на автомагистрала Тракия

600 тютюнопроизводители от Стара Загора ще участват в блокирането на автомагистрала Тракия

Актуално

В понеделник в 10.00 часа над 2500 тютюнопроизводители ще блокират Автомагистрала "Тракия" край Пловдив, на свръзката с Карловско шосе - потвърди за "Старозагорски новини" Веселин Димитров, член на управителния съвет на Националното сдружение на тютюнопроизводителите.

Причината е лисата на адекватно решение на проблема с премирането на тютюнопроизводителите, пише вестник Старозагорски новини. До вчера те не бяха получили отговор на протестното си писмо, депозирано преди 3 седмици до министър-председателя, министъра на земеделието и храните, председателя на парламентарната комисия по земеделие и гори и председателите на парламентарните групи. В него стопаните искат три неща: Да получат премията на килограм произведен тютюн от реколта 2009 г., като общата сума не бъде по-малка от 180 млн.лв. Същите да бъдат преведени на тютюнопроизводителите до края на 2009 година и да бъде изготвена нова схема за държавно подпомагане на сектора през следващите години.
Заради непредприетите действия от страна на държавниците, пътната артерия ще бъде блокирана със селскостопанска техника, а крайна дата за отпушване на магистралната тапа няма. В протеста ще се включат над 600 тютюнопроизводители от Старозагорско. Стопани от Момчилград и Крумовград ще дойдат с автобуси. Земеделците ще останат там, докато премиерът Борисов, аграрният министър д-р Найденов и финансовият министър Дянков не се срещнат с протестиращите и не предложат вариант за решаването на проблема.

Още новини