Начало Новини Актуално 600 милиона пчели излизат на паша в Старозагорско

600 милиона пчели излизат на паша в Старозагорско

Актуално
пчели пчелари

Повече от 600 милиона пчели се готвят всеки момент да излязат от кошерите и да накацат де що е цъфнало по старозагорските полета. До края на есента те трябва да съберат поне 2000 тона мед, за да задоволят постоянно нарастващия в Европа глад за българския пчелен еликсир.

Европейците изкупиха всичкия ни миналогодишен мед и капка не оставиха, каза със задоволство председателят на старозагорското пчеларско дружество Липа Тодор Иванов. Страната ни е изнесла близо 12 000 тона мед, като най-голям консуматор по традиция си остава Германия с около 4000 тона.
Във водената от Тодор Иванов организация членуват 68 пчелари, но общият им брой в областта надхвърля 2000. Те са с 15 - 20% повече в сравнение с миналата година, заради многобройните възможности за финансиране по европейски програми. Ако приемем, че всеки от тях гледа средно 10 кошера, а в един кошер обичайно живеят около 30 000 пчели, сметката, че в Старозагорско се трудят около 600 милиона пчели, може да излезе приблизително вярна, смята Тодор Иванов. Истината обаче е, че никой в момента не може да каже колко точно са пчеларите в България, пише вестник Национална бизнес поща.

Едни от тях се занимават професионално, други любителски, трети се водят земеделски производители, но не всички са регистрирали кошерите си.

В следващите години освен по тези програми, пчеларството ще бъде подпомогнато и с препарати за лечение от акари, които често убиват цели пчелни семейства. Глупости са слуховете, че у нас имало много измрели пчели заради японска радиация, категоричен е Тодор Иванов. Пчелите са вид, съществувал без да еволюира вече милиони години, и са много по-устойчиви от хората, а най-големият им враг е човекът, казва опитният пчелар.
Като цъфне рапицата напролет, пчеларите ще наблюдават внимателно поведението на пчелите. Миналата година в Старозагорско за първи път имаше огромни площи с рапица, от чийто жълт цвят се оказа, че пчелите стават много агресивни и жилят минувачите. За сметка на това медът от рапица има много ценни качества и бързо се изкупува, казва Тодор Иванов.

Заради нарасналото търсене цената за килограм мед на едро се е стабилизирала на около 2.10 евро. Подобна цена не гарантира големи печалби, но е сравнително изгодна, което кара много земеделци да се ориентират към доходоносната ниша.

Още новини