Начало Новини Актуално 600 метра бракониерски мрежи конфискувани през януари край Стара Загора

600 метра бракониерски мрежи конфискувани през януари край Стара Загора

Актуално

За бракониерите няма лошо време, категоричен е шефът на старозагорското звено на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Иван Вълчев. Независимо от ниските температури, набезите, предимно в язовир "Копринка", продължават. Само през първия месец на 2010-а инспекторите са извадили от водата близо 600 метра мрежи, като последният случай е на 23 януари.

Най-сериозното количество риба, уловено от бракониерите, е около 150 килограма каракуда. Мрежите се изтеглят, режат се на място, а уловът се връща в язовира. Хора и други забранени от закона уреди не са попадали в капаните на проверяващите, но нелегалните рибари разполагали с перфектна система за информация и още при приближаването на инспекторите мобилните им телефони загрявали от предупреждения. Според Вълчев, най-вероятно януарските бракониери ползват лодки, тъй като мрежите са хвърлени по дълбоките места, където рибата се спасява от студовете, пише вестник Старозагорски новини.
Над 100 са издадените от старозагорското звено на ИАРА наказателни постановления за 2009 година. Близо 70% от тях са за необжалваемите суми до 100 лева и те са събрани. Останалата част от нарушенията обаче, където санкциите са от 200 до 500 лева, много често се обжалвали в съда и половината падали. Това пък давало кураж на бракониерите, някои от които твърдели пред магистратите, че случайно са намерили и мрежите, и рибата (в два часа през нощта) и ги прибрали в багажника на колата си.
Освен по водоемите, от ИАРА правят и сериозни проверки в търговската мрежа за жива и охладена риба. Тук пък се сблъскваме с една любопитна подробност, която косвено потвърждава факта, че язовир "Копринка" е предпочитано място за незаконен улов. Официално регистрираните рибни магазини в Казанлък са 12, а в Стара Загора - 11. Един Господ знае колко са незаконните, но слуховете разнасят, че в играта се включват не малко от гаражите в града на розите.
Наказателни постановления има издадени и на търговци, но и тук част от тях се измъквали от закона. Само за един ден в три официално регистрирани магазина на един и същ собственик в Казанлък са намерени над 130 кг бракониерска риба. По две от наказателните постановления има наложени глоби, но третото пада в съда.
Според Вълчев, в търговската мрежа в Стара Загора почти няма проблеми, а на много места документите за произход на рибата са закачени на видно място. Той напомня на гражданите, че при покупка всеки от тях има право да изисква сертификата за произхода на рибата, за да знае какво точно консумира. Търговците пък били длъжни да му го покажат.

Още новини