Начало Новини Актуално 6 години затвор получи бивш шеф на "Първи май - К" АД

6 години затвор получи бивш шеф на "Първи май - К" АД

Актуално

Шест години затвор и задължението да възстанови 369 хил. лева получи в петък Щерю Асенов Берберов от Старозагорския окръжен съд. Той е обвинен по чл. 211 във връзка с чл. 210, ал. 1, т. 3 от Наказателния кодекс за умишлена безстопанственост, присвояване и измама.

Макар че съдебно-психологическата експертиза е показала, че Берберов страда от биполярно афективно разстройство, психолозите са заявили, че бившият директор на "Първи май - К" АД може да бъде съден. Според държавния обвинител Алексей Ангелов, Берберов е бил запознат с правомощията му, дадени от борда на директорите, но не се е съобразявал с тях и е управлявал дружеството, като му е нанесъл материални щети. Той е правил сделки с лица от други фирми, като сценарият е бил следният - чрез внесен дървен материал от Русия щели да се изработват мебели, които пък ще бъдат изнасяни с голяма печалба в Турция. Едно от обвиненията е, че "Първи май - К" АД е платило неустойка от 320 хиляди лева. Пак според обвинението Берберов съзнателно прикривал факта, че е уволнен от "Първи май - К" АД, и продължавал да сключва сделки от името на фирмата. Обвиняемият не обяснил къде са парите от сделките, но след направената съдебно-счетоводна експертиза станало ясно, че не са внесени във фирмата, пише вестник Старозагорски новини.
Според прокурора, действията му са имали тежки икономически последствия върху "Първи май - К" АД. Затова държавният обвинител поиска присъда лишаване от свобода над 15 години. Защитата заложи на тезата, че Щерю Берберов си е вършил съвестно работата. Докато е бил на шефския пост, е осигурявал заплати на работниците въпреки тогавашното тежко икономическо положение в страната и помоли за снизходителност. В заключение обвиняемият каза: "Всички престъпления, в които съм обвинен, са извършени, но не и от мен. Невинен съм, трябва да бъдат разкрити истинските извършители!"
Това е второто произнасяне на Старозагорския окръжен съд по същото обвинение срещу Берберов. През 2004 година той беше осъден на 12 години затвор, но присъдата беше отменена.

Още новини