Начало Новини Актуално 550 тона боклук събраха в област Стара Загора

550 тона боклук събраха в област Стара Загора

Актуално

Над 18 хиляди жители на Старозагорска област събраха над 550 тона отпадъци в кампанията Да изчистим България за един ден, според нашите справки до ранните следобедни часове на 12 май, съобщи експертът от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Стара Загора, Димка Петкова.

Близо 400 души от Oбщинска администрация в Стара Загора, начело с кмета Живко Тодоров и неговите заместници Йордан Николов, Иванка Сотирова и Янчо Калоянов, въоръжени с ръкавици и полиетиленови чували, чистиха на четири места в града - в парк Бранителите на Стара Загора, в района на бившата Партийна школа, до новостроящия се храм Св. Игнатий Старозагорски срещу Парк мол и в района на Първо основно училище, пише вестник Старозагорски новини.

37 служители на Областна администрация - Стара Загора, заедно с областния управител Недялко Недялков, също участваха в инициативата на bTV Да изчистим България за един ден. Областната администрация, служителите на Регионалния инспекторат по образование и много граждани - доброволци, се присъединиха към общинарите в почистването на парк Бранителите на Стара Загора. Кампанията започна в 9.00 часа, а за около три часа бяха събрани над 50 чувала с отпадъци...
Общото впечатление на всички участници в съботното почистване беше, че Стара Загора заслужено има славата на най-чистия град в България!

Най-замърсеното място около мемориала Бранителите на Стара Загора се оказа територията около пътя, от където доброволци извадиха редица части от леки автомобили - гуми, ремъци, маркучи, дори изоставена или по-скоро захвърлена броня на автомобил.

Акцията привлече над 100 организации, институции, учебни заведения и организирани групи граждани, заявили предварително своето участие, също подкрепиха инициативата на Общината, която определи 23 големи района за почистване в града. Сред тях бяха всички паркове и градини, проблемни места в близост до ромския квартал Лозенец, Телевизионната кула, ресторант Лешника и др.

Пътят за Дъбрава (от Тракийския университет към района) почистваха членовете на Ротаракт клуб - Стара Загора, които залесяваха там наскоро. Те събраха над 40 чувала отпадъци. И студентите от Медицинския колеж на Тракийския университет, заедно с преподаватели и служители от колежа, се включиха в почистването. Тяхната акция беше свързана с честването на 65-годишнината на учебното заведение, която предстои...
Военнослужещите от Втора Тунджанска лека похотна бригада почистваха в района си и прилежащите площи. На 12 и 13 май в борбата с боклука се включиха и 50 лишени от свобода от Старозагорския затвор, които са на лек режим. Те почистваха коритото на река Бедечка по протежението на парк Загорка.
Доброволци от Националната агенция по приходите (НАП) - Стара Загора, се потрудиха в района на ул. Кенали 1 и парка около приходното ведомство. В тона на кампанията за най-красив и зелен град, по традиция те засадиха пролетни цветя и дръвчета.

Отделно се почистваха и нерегламентираните сметища в 50-те села от общината и междублоковите пространства в Стара Загора.
Общинските съветници и председателят на ОбС Емил Христов се погрижиха за чистотата на тревните площи в парк Загорка (в посока от магазин Лидл към езерото).
РИОСВ - Стара Загора, и Регионална лаборатория - Стара Загора, участваха в почистването на парк Аязмото. В мероприятието се включиха и доброволци - ученици от СОУ Георги Райчев. Според експерта в инспекцията Димка Петкова, много старозагорци са заявили желание да почистват в последния момент. Така още 15 ученици се присъединиха към почистването на парка. Там чистиха и младежите от Сдружението за съвременно изкуство и култура - Различният поглед. Кампанията подкрепиха и всички училища в общината...

Фирма Нелсен чистота извозваше боклука и едрите отпадъци безплатно по заявка на гражданите.

Голяма беше активността и в община Казанлък. Кметът Галина Стоянова и цялата общинска администрация се включиха в кампанията, почиствайки Северен парк - над стадион Севтополис. Кандидатките за короната на Царица Роза 2012 също участваха в екокампанията...
До 13.00 часа на сметището в Казанлък звено ССТТБО извози 143 тона отпадъци от град Казанлък. Екоакцията в Казанлък и населените места в общината продължи и в неделя, пише вестник Старозагорски новини.

Още новини