Начало Новини Актуално 535 кукери ще гонят злото от Стара Загора на Сирни заговезни

535 кукери ще гонят злото от Стара Загора на Сирни заговезни

Актуално
Кукери

Община Стара Загора е домакин и основен спонсор на 14-я Фестивал на маскарадните игри с международно участие, който тази година ще се проведе на 26 февруари. В 11.00 часа кметът Живко Тодоров ще приветства маскарадните групи на площада пред общината, които преди това ще дефилират булевард Цар Симеон Велики.

Зам.-кметът Иванка Сотирова съобщи, че общината подкрепя проекта с 8 000 лв., осигурила е и 3 000 лв. за наградния фонд, тъй като фестивалът има и конкурсен характер. Ще се работи за превръщането му в атракция за културния туризъм, след предварителен анализ на посещаемостта на игрите, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Площадът пред общината ще се огласи от звънци, хлопки, чанове и хлопатари на кукери, старци, бабугери, джамалари, бразаи, васильовци и т.н. Фестивалът съвпада и с християнския празник Сирни заговезни – ден за покаяние, всеопрощение, на отказ от зломислия и злодеяния.

Тази година във фестивала ще участват 535 представители на кукерски групи от областите Бургас, Ямбол, Сливен, Шумен, Силистра, Смолян, Пловдив, Перник, Благоевград и Стара Загора. Организаторът Крум Георгиев, председател на Общество за фолклор очаква и гостуващи групи от Хърватска и евентуално от Ирландия. Партньори са читалище Н.Лилиев - 2005, Младежки общински съвет, Общински детски център, ансамбъл Загоре и клуб Отворено общество. Целта на организаторите е да запази, развива и популяризира зимно-пролетните маскарадни игри, като наследени културни съкровища. 

В съпътстващата фестивала програма е включена фотоизложба на Жейна Желева и изложба дърворезбовани маски на Стефан Димитров, които ще бъдат открити на 20 февруари в 17.00 часа във фоайето на общината. На 26 февруари от 10.00 часа се организира празнуване на Сирни заговезни и в кв. Железник, а от 11.00 до 15.00 часа във фоайето на общината ще се проведе детски пленер за рисунки на тема Маски и маскаради. Ще има още фотоконкурс за снимки от маскарадните игри, конкурс за най-успешен костюм и маска и т.н.

Още новини