Начало Новини Актуално 500 ученици посетиха ТЕЦ Енел Марица изток 3

500 ученици посетиха ТЕЦ Енел Марица изток 3

Актуално

И през тази година български ученици, участващи в международния образователен проект PlayEnergy на италианската енергийна компания Enel, посетиха ТЕЦ Енел Марица Изток 3. През април централата посрещна близо 500 ученици от 18 училища в страната – с три повече от миналата година. Участниците са от основни и средни училища от общините Стара Загора, Казанлък, Гълъбово, Раднево и София.

За втори път в обиколката се включиха и деца със зрителни и слухови проблеми от СОУ за деца с нарушено зрение Луи Брайл и от Средно специално училище за деца с увреден слух в София.
В рамките на една седмица няколко групи ученици направиха обиколка на централата, като разгледаха различни съоръжения и контролни зали и задаваха въпроси на специалистите, съобщиха от пресцентъра на италианската компания. Учениците имаха възможност да видят как една модерна електроцентрала на въглища работи по начин, съобразен с околната среда. Това стана възможно благодарение на успешното завършване на Проекта за рехабилитация и модернизация на централата през февруари 2009 г. Вече повече от една година ТЕЦ Енел Марица Изток 3 е единствената централа на лигнитни въглища на Балканите, работеща изцяло в съответствие с всички екологични изисквания на Европейския съюз.
Темата на тазгодишния конкурс е Да опознаем енергията и науката. Както обикновено, във връзка с проекта Enel изготви безплатни образователни материали и ги изпрати на 84 български училища в Софийска, Старозагорска и Варненска област. Участниците имат достъп до повече информация на специално разработения за целта уебсайт - playenergy.enel.com. Проектите трябва да бъдат завършени до края на месец май. Представители на Enel ще подберат десетте най-добри работи в двете категории – основни училища и гимназии. Техните автори ще бъдат поканени на официалната церемония по награждаването за България, която ще се проведе в София. По традиция голямата награда ще бъде екскурзия до Италия.
PlayEnergy е традиционен образователен проект, учреден от Enel за ученици от основните и средни училища на държавите, в които компанията присъства. Всяка година учениците работят по проекти на тема „Енергетика”, които могат да бъдат разработени както като макети, така и във вид на текст, рисунка, дори песен или танц.

Enel е най-голямата енергийна компания в Италия и втората по инсталирани мощности в Европа. В България е мажоритарен собственик на рехабилитираната ТЕЦ Енел Марица Изток 3 с мощност 908 MW. Чрез Enel Green Power в България Enel притежава и вятърен парк в Камен бряг с мощност 21 MW.

Още новини