Начало Новини Актуално 50% от катастрофите са вследствие на нездрав сън

50% от катастрофите са вследствие на нездрав сън

Актуално
катастрофи лош сън Стара Загора

Инсомнията или безсънието е разстройство на съня, при което е затруднено заспиването и/или е нарушена продължителността на съня. Честотата й е голяма, засяга приблизително 50%-60% от възрастното население, посочва неврологът доц. д-р Петя Минева.

Като резултат се явяват РЕДИЦА ФУНКЦИОНАЛНИ НАРУШЕНИЯ, КОГАТО ИНДИВИДЪТ Е БУДЕН - сънливост през деня, нарушена психомоторна дейност, изразяваща се в повишена раздразнителност, бърза уморяемост, нарушено внимание, забравяне и др. Хроничното безсъние, както и злоупотребата с медикаменти за сън, са свързани с повишена смъртност. Доказано е, че близо половината от автомобилните катастрофи са вследствие на преумора, заради сънни нарушения, пише вестник Национална бизнес поща.

Инсомнията може да бъде първична или вторична - последица или симптом на други заболявания. СМЯТА СЕ ЗА ПАТОЛОГИЯ, КОГАТО ПРОДЪЛЖАВА ПОВЕЧЕ ОТ 30 ДНИ Различни фактори на околната среда, стила на живот и професията, някои остри или хронични соматични, неврологични и психични заболявания могат да окажат негативно въздействие върху нормалния сън, за по-кратък или продължителен период. Определянето на типа безсъние изисква задължително среща с лекар. Провеждат се соматичен, неврологичен, психологичен преглед и при необходимост се назначават ДОПЪЛНИТЕЛНИ ИНСТРУМЕНТАЛНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ, КЛЮЧИТЕЛНО И ПОЛИСОМНОГРАФСКО Лечението е винаги комплексно - въздействия върху заобикалящата среда, промяна в стила ни живот, труд и почивка, избягване употребата на кафе в късните часове на деня, релаксационни техники, когнитивна поведенческа терапия, както и медикамент- но лечение на съпътстващите или основното заболяване, което е строго индивидуално. Алкохолът, който масово се приема във вечерните часове от населението, включително и като средство за по-лесно заспиване, всъщност е една от честите причини за възникване на разстройства в съня и безсъние.

Друго често срещано нарушение на съня е ОБСТРУКТИВНАТА СЪННА АПНЕЯ, която се дължи на обструкция на горните дихателни пътища и най-често се придружава от хъркане. Тя се характеризира с повтарящи се паузи от 20 до 40 секунди при дишане по време на сън и предизвиква намалено снабдяване на мозъка с кислород. Преди да се постави диагнозата обикновено минават години, особено при хората, които спят сами в стая. Мъжете са по-често засегнати. Страдащите от този синдром имат повишена сънливост през деня и непълноценен нощен сън, БЪРЗО СЕ УМОРЯВАТ И ИМАТ НАМАЛЕНА РАБОТОСПОСОБНОСТ. Най-честите причини за нейното възникване са затлъстяването, тютюнопушенето, пониженият мускулен тонус и някои морфологични особености на горните дихателни пътища у засегнатите индивиди в зряла и напреднала възраст, които причиняват стесняването им по време на сън. Доказано е, че хроничната обструктивна сънна апнея е един от значимите рискови фактори за възникване на мозъчни инсулти, застойна сърдечна недостатъчност, артериална хипертония, захарен диабет, сърдечни аритмии и смърт. Диагнозата се поставя в специализирани лаборатории за полисомнографско и оксиметрично изследване. ЛЕЧЕНИЕТО Е С ПРОМЯНА В ПОЗИЦИЯТА ПРИ СЪН (от гръб - настрани) и различни апарати за подаване на постоянно повишено налягане на вдишвания въздух, хирургични реконструкции на тъканите на горните дихателни пътища, както и корекция на вредните навици - тютюнопушене, затлъстяване и др.

При болните с нарушения в съня има повишена заболеваемост от инсулти и сърдечно-съдови заболявания, намалена продължителност на живота и повишен риск от смърт. Правилата са индивидуални, защото ВСЕКИ ЧОВЕК ИМА РАЗЛИЧНА ПОТРЕБНОСТ ОТ СЪН. Необходимо е да не се прекалява с алкохол,да не се преяжда, да се спортува редовно, да се отделя достатъчно време за почивка, да се избягва работа с компютър до късно вечерта и гледане на късни телевизионни предавания с ужасяващи филми и новини, да се ляга приблизително по едно и също време. Добре е преди заспиване да се слуша любима релаксираща музика, да се чете книга и др.

Още новини