Начало Новини Актуално 50 мерки срещу кризата предлагат работодателски организации и синдикати

50 мерки срещу кризата предлагат работодателски организации и синдикати

Актуално

Увеличаване на минималната работна заплата от 1 юли,  замразяване на цените на държавнорегулираните стоки и услуги, както и въвеждане на гъвкаво работно време с цел запазване на работните места. Това са част от общо 50-те антикризисни мерки, около които са се обединили синдикати и работодатели.

Правителството подкрепя идеята на бизнеса и синдикатите да не се намаляват осигурителните вноски до 2011 година, съобщи вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му синдикатите застават зад идеята за въвеждане на необлагаем минимум.
Мерките на синдикати и работодатели са насочени към подкрепа на доходите на домакинствата, на трудовия пазар, на осигурителните системи, както и на фискалната стабилност и финансовата дисциплина в държавата. Социалните партньори предлагат отпадане на тавана на обезщетенията за безработица и определяне на нивото им като 60 процента от осигурителния доход преди загубата на работа, пише econ.bg.
По отношение на заетостта се предлага въвеждане на намалена работна седмица, специфичен отпуск по икономически причинни за работниците, разширяване на данъчната отстъпка при доброволно здравно и пенсионно осигуряване. Освен замразяване на намаляването на осигурителните вноски, синдикати и работодатели искат отказ от увеличаване на здравната вноска, изготвяне на график за изплащане на задължения от държавата и общините към предприятия, изпълнили обществени поръчки, незабавно възстановяване на ДДС към фирмите, ускоряване на схемите по европейските оперативни програми. Сред мерките, по които не е постигнат консенсус между социалните партньори, са въвеждане на необлагаем минимум поне на ниво минимална работна заплата и криминализиране на умишленото неплащане на работни заплати и невнасяне на осигурителни вноски, информира Dariknews.bg.
Според Пламен Димитров консенсусните мерки могат да донесат приходи в размер на 5 - 8 милиарда лева или 7 - 10 процента от брутния вътрешен продукт. По думите му Бойко Борисов е заявил, че ако се намерят допълни приходи, няма да се увеличава осигурителната тежест за държавните служители.

От своя страна председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев коментира, че сближаването на позициите е точен индикатор, че нещата са сериозни. Той допълни, че работодателите искат да напълнят фиска, за да се плати на бизнеса, да се завърти икономиката, да постъпи повече ДДС. Данев представи още даннис, поред които спадът на чуждите инвестиции за 1 месец възлиза на 600%.
Правителството обмисля да обяви амнистия - всички, които са придобили имоти, а не могат да докажат произхода на доходите си, да платят 10% данък върху собствеността. По този повод Данев обясни, че след обявяването на амнистията всеки, който плати този данък, ще легализира доходите си, а който не ще се раздели със собствеността си.

Още новини