Начало Новини Актуално 5-звезден комплекс Парк-хотел Стара Загора отвори врати (снимки)

5-звезден комплекс Парк-хотел Стара Загора отвори врати (снимки)

Актуално

звезден комплекс Парк-хотел Стара Загора

Първият петзвезден комплекс в Стара Загора - Парк-хотел Стара Загора, отвори официално врати с бляскаво тържество в последния ден на юни 2012 г. Комплексът дава нов живот и съвременен облик на съществувалия преди години хотел-ресторант Загорка, чиято сграда остана необитаема в средата на 90-те години.

Новият комплекс е изграден по всички изисквания за обекти с категория 5 звезди. Разгърнатата му застроена площ е около 4700 квадратни метра. Реконструкцията е дело на архитектурно бюро Форум на архитект Иван Иванов. Тя следва архитектурата на стария хотел-ресторант Загорка, внасяйки много нови елементи и разширявайки значително хотелската част. Основните дейности по изграждането на комплекса са извършени от Металик АД.
Хотелската част е разположена на четири етажа. Разполага с 32 двойни и единични стаи, два луксозни апартамента и един VIP апартамент, отличаващи се с пространственост и съвременен уют. Гостите на VIP апартамента имат на разположение две просторни стаи с най-прекрасния изглед към езеро Загорка, стая за релакс с голямо джакузи и много допълнителни екстри. Всички стаи и апартаменти са с индивидуално управление на централната климатизация и разполагат с безжичен интернет. На първия етаж в хотелската част е стилният уелнес център, който разполага с масажен кабинет, парна баня, турска баня, сауна, фитнес и басейн с джакузи.
Ресторантът на Парк-хотел Стара Загора носи тракийското име Орфеида и разполага със 150 места, лятната градина е с 300 места и е негово естествено продължение. Ресторантът и лятната градина са разположени терасовидно на три нива. Лятната градина разполага с външен бар, безопасна детска площадка с уреди за забавление и покрито барбекю. На пещ с дърва тук се приготвят месни специалитети и пици. Най-горното ниво на лятната градина работи 11 месеца в годината, независимо от климатичните условия навън. Лятната градина вече е отворена за посетители. В заведенията на комплекса се предлага меню както за ценители, така и за традиционалисти.

На нивото под ресторант Орфеида е стилната VIP зала Дионис. Естествено продължение на ресторанта е кафе-сладкарница Кибела, която всяка вечер ще се превръща в пиано бар.

Комплексът разполага общо с пет конферентни зали с различен капацитет. На втория етаж е разположена голямата конферентна зала Тервел с до 300 места, както и две малки конферентни зали – Рафаело и Леонардо с по 12 места. Залите имат пряка връзка с медиен център, в който участниците в конференции, семинари или други събития могат да ползват интернет, офис техника и да провеждат разговори или интервюта. Непосредствено до рецепцията е разположена конферентна зала Береника с около 30 места, която гостите на хотела ползват и като зала за закуска.

Комплексът разполага с голям охраняем паркинг.

В декорацията на целия комплекс са вплетени различни символи и знаци на древната тракийска култура. Прекрасните витражи по фасадата на Парк-хотел Стара Загора, стенописът пред входа на ресторанта, изобразяващ древнотракийски ритуал за освещаване на вино, повечето от картините във фоайетата са дело на художника-хералдик Христо Танев. Те носят не само естетическо послание, но и дълбокия духовен заряд на тракийското културно-историческо наследство.

Парк-хотел Стара Загора е поредната голяма инвестиция на холдинг Металик, с която се възстановява знакова за града сграда. Старозагорци помнят незавидното състояние, в което беше години наред сградата на бившия хотел-ресторант Загорка край едноименното езеро. Пустеещата и рушаща се сграда на някогашната III-та поликлиника също се превърна в една от най-красивите сгради на Стара Загора с построяването на МБАЛ Св.Иван Рилски. На мястото на рушащия се бивш хотел Берое до стадиона, холдинг Металик изгражда модерно разширение на болницата.

Малко история:

Езеро Загорка е било построено от един от най-успешните кметове на града – Йордан Капсамунов, управлявал Стара Загора между 1952 и 1962 г.
На 7 август 1962 г. официално е открита бирария Загорка. Точно половин век по-късно на нейното място Металик АД открива новия, модерен комплекс, петзвездния Парк-хотел Стара Загора.
Проектът на Йордан Капсамунов бил много мащабен, но в голямата си част останал неосъществен. Кметът искал да изгради в близост голяма къпалня, ресторант на няколко тераси, тенис-кортове, розариум, концертна зала. Йордан Капсамунов мечтаел в езерото да плува корабче, което да развлича старозагорци. През 1983 г. на мястото на бирария Загорка Общината построява ресторант с хотелска част, но не успява да го завърши. Поводът е провеждането на Световно първенство по корабен моделизъм. Заради липса на средства повечето от проектите на Йордан Капсамунов, както и на кметовете след него, останали недовършени. Хотел-ресторант Загорка е за вършен и открит през 1987 г.
Днес, инвеститорите, в лицето на холдинг Металик, сбъдват голяма част от мечтите на старозагорци с изграждането на Парк-хотел Стара Загора.

 

 Парк-хотел Стара Загора  Парк-хотел Стара Загора  Парк-хотел Стара Загора  Парк-хотел Стара Загора  Парк-хотел Стара Загора  Парк-хотел Стара Загора  Парк-хотел Стара Загора  Парк-хотел Стара Загора

Още новини