Начало Новини Актуално 5 от 14-те приза на НТС - Стара Загора - за Марица-изток

5 от 14-те приза на НТС - Стара Загора - за Марица-изток

Актуално

Пет от 14-те годишни награди на НТС - Стара Загора са свързани с комплекса Марица-изток, което е ясен индикатор накъде се развива активно старозагорската икономика. Това обобщение направи пред медиите в петък председателят на съюза доц. д-р Владимир Заманов. Същата вечер в ресторанта на сградата се състоя церемонията по оповестяването и връчването на годишните призове на съюза - за 15-и път.

„Придържали сме се към правилата си стриктно и пунктуално, както всяка година, макар в някои от категориите да е имало по няколко номинирани“, отбеляза още доц. Заманов.
„Целта на нашата последователност е да борим песимизма и да се види, че има развитие, макар и много кадри да мигрираха или да се преквалифицираха по принуда - но все пак има и успешни и значими реализации“, обобщи шефът на НТС.
Той специално открои наградата за принос в категория "Наука и техника", която варира в много широк диапазон и нейни носители са ставали и автори на книги и дори журналисти, популяризирали открития. Тази година наградата получи Цветомил Белчев от "Еко индъстри" ООД за едно потенциално ново изделие, чийто модел събира любопитните погледи на посетителите във фоайето на сградата на НТС - електромобила. Което е бъдещето, без никакво съмнение, защото е подходящ за ползване в градски условия и от хора с физически увреждания.
В сферата на индустриалния мениджмънт е отличен инж. Ангел Ангелов от "Строй инженеринг" ООД за изграждането на сероочистваща инсталация на пети и шести блок на ТЕЦ "Марица-изток 2 и на транспортньор за извозване на пепелината в ТЕЦ 1 AES.
За принос в икономиката и по-конкретно за разширяване пазарите на български хранителни продукти е премиран Светозар Игнатов ("КЕН" АД), за принос в земеделието - агроном Иван Митров, чиято заслуга е свързана с приложението на препаратите за растителна защита в региона и страната.
Впечатляващата конструкция на сградата на хотел "Мериан Палас" в Стара Загора е донесла наградата за строителство и архитектура на инж. Иван Пейков ("Пейков - Проект" ЕООД). Разработването на водния инвестиционен проект за Стара Загора е спечелило наградата за хидротехника на инж. Андон Тонев ("В и К" ЕООД).
Другите награди са за: електротехника - на инж. Милан Миланов (ТЕЦ AES ЕАД), минно дело и геология - инж. Тодор Похлупков (рудник "Трояново 3"), геодезия и земеустройство - инж. Галина Карагяурова ("Ауто ПРО" ЕООД) и др.  

Информация: вестник Новината

Още новини