Начало Новини Актуално 5-има седмокласници от Шейново изкараха общо 9 двойки

5-има седмокласници от Шейново изкараха общо 9 двойки

Актуално

Седем писмени работи на седмокласници от втория модул за външно оценяване - пет по български език и литература и две по математика, са анулирани и резултатите им няма да бъдат признати. Причината е, че учениците са писали знаци върху листовете си. Работите са преразгледани и ще получат оценки само за първия модул, коментира за "Старозагорски новини" Любомир Любенов, началник на Регионалния инспекторат по образование.

По разпореждане на просветния министър резултатите от изпитите бяха изнесени в цялата страна точно в 17 часа на 11 юни.
Шампиони по двойки в Старозагорска област са 5-има седмокласници от училището в село Шейново, които са изкарали общо 9 двойки, както на външното оценяване по български език и литература, така и по математика. Изключение прави само един ученик, постигнал 3.20 по математика. Такова е положението и с възпитаниците на училището в село Дъбово. От явилите се 9-има седмокласници, 6-има са с двойки по български език и литература и 3-ма - по математика.
От днес, 14 юни, до 18 юни седмокласниците, които желаят да се запознаят с оценените си работи, могат да го направят, но само в присъствието на родител в Регионалния инспекторат по образованието.
От 15 до 21 юни се подават заявленията за първо класиране в училищата-гнезда. В Стара Загора това са ГПЧЕ "Ромен Ролан", Търговска гимназия "Княз Симеон Търновски" и двете природоматематически гимназии - "Гео Милев" в Стара Загора и "Никола Обрешков" в Казанлък.
От Инспектората припомнят, че задължително трябва да се представи оригиналното удостоверение за завършен седми клас.
"Миналата година ученичка от с. Крън беше фалшифицирала оценките си и с удостоверението не само е кандидатствала, но е била приета в гимназия в осми клас. Все още тече досъдебно производство по случая", припомни Любомир Любенов.
По държавен план-прием в гимназиите на Старозагорска област трябва да бъдат приети 1700 седмокласници. Техният брой е 2800. На учениците, на които не им стигне балът, ще продължат образованието си в осми клас.

Още новини