Начало Новини Актуално 5 души са арестувани в рамките на операцията Играчите

5 души са арестувани в рамките на операцията Играчите

Актуално
Спецопрация Играчите в Стара Загора

5 души са арестувани до момента в Стара Загора в рамките на специализирана полицейска операция с кодовото име Играчите, която се провежда на територията на областите Стара Загора, Сливен и ВеликоТърново. Освен организаторът Минчо Фотев от Сливен, има още двама задържани негови съграждани и 2 старозгорци.

Операцията е насочена към пресичането на схеми с ДДС – измами.  В нея участват експерти от Главна дирекция Криминална полиция и НАП, служители на трите областни дирекции, под ръководството на Окръжна прокуратура Стара Загора.Пред Агенция Фокус вътрешният министър Цветан Цветано съобщи, че е постъпила оперативна информация за съответната престъпна дейност от 2008 година. Дружеството и лицата се занимават с изкупуване на зърно, основно от реални земеделски кооперации и производители. В доставките фигурират и фирми от рисковия контингент, които попадат в схеми за източване на ДДС. Последните впоследствие биват дерегистрирани по Закона за ДДС като техните места се заемат от новосъздадени, които продължават в същата схема. За данъчния кредит от липсващи търговци по схемата предварителните данни са, че е с необоснован или нелегитимен, в размер на около два милиона лева.
Основното лице, което е задържано на вилата си в Сливен, е от Стара Загора, и се казва Минчо Фотев. Той е регистриран като извършител на 34 броя престъпления. От 2003 до 2008 г. Минчо Фотев е осъждан девет пъти за престъпления от общ характер. Също така – счетоводителката и неговите най-близки хора, които са в тази схема. В момента се правят процесуално-следствени действия в офисите в Стара Загора и други места в страната, каза министър Цветанов.
49-годишният Минчо Фотев е действал чрез еднолична фирма, регистрирана на майката на негов съучастник Ж.К., на 40 г. Във веригата били включени още съпругата и майката на Фотев. Изяснен е механизмът на извършваната престъпна дейност, която според данните, събрани до този момент е действала от 2008 г. – регистрирана и реална фирма се занимава с изкупуване и търговия със зърно основно от реални земеделски кооперации и производители. В доставките обаче фигурират и фирми, които в последствие биват дерегистрирани по Закона за ДДС, като техните места се заемат от новосъздадени. По този начин се е формирал неправомерен данъчен кредит, който по предварителни данни е в размер на около 2 милиона лева, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Стара Загора.
Действията по разследването продължават и в момента, усилията на криминалистите са съсредоточени в изясняването на ролята и съпричастността на останалите участници в престъпната схема.

Още новини