Начало Новини Актуално 40 европейски филма влизат в програмата на Златната липа 2021

40 европейски филма влизат в програмата на Златната липа 2021

Актуално

40 игрални и документални филма от 18 страни влизат в отложеното осмо издание на Международния кинофестивал Златната липа 2021. Те ще бъдат прожектирани в продължение на 5 дни от 29 май до 2 юни в залите на Държавна опера Стара Загора и Регионална библиотека Захарий Княжески при спазване на всички мерки срещу пандемията.

Програмата тази година ще включва 40 заглавия. Вероятно този обем от филми ще бъде запазен и занапред по две причини, каза директорът и основател на Златната липа, кинорежисьорът Магдалена Ралчева. На първо място, защото при по-голям брой много от филмите остават само с една прожекция и зрителите остават неудовлетворени, че не са успели да ги гледат. Самият процес по събиране на тези филми е много трудоемък, откупуването на правата за тяхното представяне обичайно е за две прожекции и компромисът да се показват само веднъж не е оправдан, обясни Ралчева.

Предстоящото издание на Златната липа обещава да бъде не по-малко вълнуващо и предизвикателно от досегашните. Палитрата от толкова много произведения на филмовото изкуство винаги оставя усещането за някакво послание, върху което кинотворците са поставили акцент, посочва Ралчева. Така е и тази година, в която акцентът пада върху различността и толерантността - както по отношение на сексуалната ориентация, така и към различния външен вид, към различната етническа или религиозна принадлежност, към различният начин на мислене и на възприемане на заобикалящия ни свят.

Броят на филмите, включени в конкурсната програма на фестивала, остава непроменен - 9. Всички те са нови заглавия, произведени през 2020 година със завладяващи сюжети, които провокират и ни карат да разсъждаваме и дори да спорим. Между тях петчленното международно жури ще има задачата да определи победителите за наградите Златна липа в категориите Най-добър филм, Най-добър режисьор, Най-добра мъжка роля и Най-добра женска роля.

Златната липа 2021 ще има и своя осми по ред специален гост, който ще получи наградата за цялостен принос в киното. За него засега мога да издам, че е обичан български актьор, добре познат на почитателите на българското кино, театър и телевизия, каза Ралчева.

Българските филми в програмата на осмото издание на Златната липа ще заемат рекордно голям процент - от общо 40 заглавия 14 са на автори от България. 6 от тях ще бъдат пълнометражни игрални филми, които заедно с останалите 8 документални, късометражни и детски филми със сигурност ще предизвикат интереса на зрителите.

В конкурсната програма България ще бъде представена с последната лента на Ивайло Христов Страх (2020), който заедно с оператора Емил Христов и актрисата Светлана Янчева разказва историята на бедна вдовица, която живее в гранично българско селце, където среща чужденец емигрант.

Безспорен интерес ще предизвикат прожекциите на новата родна комедия Като за последно с номинираната за Оскар Мария Бакалова и Васил Банов в главните роли. Партнират им цяло съзвездие любими родни актьори. В извънконкурсната програма ще видим и завладяващата драма на Стефка Цоцоркова Сестри (2019). Това е филмът, който миналата година щеше да представлява страната ни в конкурсната програма на фестивала.

Сред документалните ленти със сигурност ще предизвика любопитство филмът на Валентина Фиданова Парцалев, който поглежда в скритата страна от живота на големия актьор и репресиите срещу него заради различната му сексуална ориентация. Различният свят на жените със силно наднормено тегло и техният начин да се харесват каквито са и да преодоляват наложените стандарти в обществото е тема на документалния филм от Дания Пищна красота.

Още в първата фестивална вечер, след бляскавото откриване с преминаване на звездните гости по червения килим, на големия екран в операта ще се завърти истински кинохит, спечелил преди броени дни Оскар-а за най-добър чуждоезичен филм - датската лента Още по едно на Томас Винтерберг. Другата перла в програмата на Златната липа за мен е филмът на Ищван Сабо Окончателен доклад от Унгария, посочи Ралчева.

Във фестивала по традиция е отделено подобаващо място на детското кино, което ще има специален акцент на 1 юни - Международния ден на детето. Тогава зрителите ще имат възможността да гледат три кратки филма, създадени от ученици от ППМГ Гео Милев, от Второ основно училище П. Р. Славейков и от кинокръжока на сценариста Николай Колев, написал историята на филма 12-ти А, режисиран от Магдалена Ралчева.

Петте фестивални дни ще бъдат изпъстрени и с поредица от съпътстващи събития, в които зрителите ще имат възможността да се срещнат с авторите на голяма част от представените в програмата творби.

Фестивалът за поредна година се осъществява с решаващата подкрепа на Община Стара Загора, а входът за прожекциите, както винаги досега, ще бъде безплатен.

Още новини