Начало Новини Актуално 4 пъти повече болни от хепатит в Стара Загора за период от една година

4 пъти повече болни от хепатит в Стара Загора за период от една година

Актуално

В Старозагорска област през миналия месец са регистрирани 231 заразни и паразитни заболявания при 264 за същия период на 2009 година. Увеличаване на заболеваемостта има единствено при вирусните хепатити - тя е 4 пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, обобщи на пресконференция д-р Таня Перчемлиева от РИОКОЗ – Стара Загора.

Болните са почти от всички общини, като най-засегнати са Чирпан, Казанлък и Мъглиж, където болестта се разпространява в ромските махали главно заради лошите комунално-битови условия и ниската здравна култура.
Най-засегната е възрастовата група от 1 до 4 години, следвана от 5 до 9 години и 10-14 години. Два пъти по-малко са регистрираните случаи на варицела в сравнение с октомври миналата година.
От 23 септември до 5 ноември през имунизационния кабинет на РИОКОЗ са преминали 148 души.
Междувременно от здравната инспекция съобщиха още за резултати от тематична проверка за качеството на водата, която се ползва при производство на храни.   
85 са проверените обекти, като сред тях  4 хлебозавода, 29 фурни за хляб и 27 обекта за производство на трайни и нетрайни сладкарски изделия. Нямат индивидуални отклонения във  
водоснабдителната мрежа. Има наложена санкция за обект, използвал неузаконен собствен водоизточник.
До 8 декември продължават проверките на пастите за зъби българско производство, както и тези с произход от страни членки на Европейския съюз, или внос от трети страни.
Ще се контролира съставът и етикетирането на тези продукти.

Информация: вестник Новината

Още новини