Начало Новини Актуално 4 млн. лева взеха общини от концесия за дейността на Мини Марица-изток

4 млн. лева взеха общини от концесия за дейността на Мини Марица-изток

Актуално

Мини Марица-изток Стара Загора

Общо 4 млн. лв. ще се влеят в бюджетите на две общини заради концесията за въглищното находище, платена от Мини Марица-изток. В средата на миналата година влязоха в сила промени в Закона за подземните богатства, според които половината от приходите от концесии се прехвърлят на съответните общини, на територията на които е добивът на подземните богатства.

Община Раднево получи 2.3 млн. лв., а община Гълъбово – 1.7 млн. лв. Ваучерите за сумите бяха тържествено връчени от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

60-годишен юбилей навръх националния празник отбелязаха работниците и служителите на Мини Марица-изток. На 3 март 1952 г. е направена първата копка по изграждането на рудник Трояново-1, с което е поставено началото на въгледобива в Източномаришкия въглищен басейн. Днес находището се разработва от три открити рудника - Трояново-1, Трояново-север и Трояново-3, на площ от 240 кв. км. Вече 60 години дружеството гарантира енергийната стабилност на страната, като осигурява въглищата за производство на около 35% от електрическата енергия на България.

Подарък за празника са и трите супермодерни багера Хюндай, с които ще борят наводненията в мините. Те са последната пратка от общо 9 еднокофови багера от деветата серия на южнокорейския производител, поръчани от дружеството в изпълнение на Инвестиционната програма за подмяна на технологичната механизация. Моделът е оборудван с най-модерната електронна система за оперативен контрол и диагностика. Такъв тип техника не е закупувана през последните пет години в дружеството.

С багерите ще се работи за предотвратяването на рискови ситуации през есенно-зимния период, което е много важно за нормалното протичане на технологичния процес в мините и за ефективността на работата. Новата техника и изводите от кризисната ситуация при наводненията в началото на февруари тази година повишават готовността за решаване на подобни кризисни ситуации.

Еднокофовите багери ще се използват за поддръжка на хидротехническите съоръжения от Системата за отвеждане водите на река Овчарица извън целика и ще заменят морално и физически остарялата технологична механизация в участъците Водоотлив на трите рудника. Оборудвани са допълнително с тесни кофи за канавки и с предпазни решетки за предните стъкла. Багерите могат да работят и в разкривните участъци.

Подаръци по случай двойния празник има и за учениците от община Раднево. Една от най-българските книги - Време разделно на Антон Дончев, и стихосбирка на Валери Петров ще получат по-малките. За учениците от ПГ Св. Иван Рилски пък е осигурено специално издание за християнството по българските земи на доц. д-р Лизбет Любенова. Във всяка книга има разделител, информиращ за значението на датите 3.03.1878 г. и 3.03.1952 г.

Информация: вестник Новината

Още новини