Начало Новини Актуално 4-месечно бебе е първият тежък случай с морбили в Стара Загора

4-месечно бебе е първият тежък случай с морбили в Стара Загора

Актуално

Четиримесечно бебе с морбили от казанлъшкото село Ветрен, настанено в Инфекциозно отделение в МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович", е първият много тежък случай в региона, съобщи д-р Божидара Кайракова - директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в РИОКОЗ - Стара Загора. Към 25 януари заразените с морбили в областта са общо 220, спрямо 194 през миналата седмица.

Новите 10 случая са в Казанлъшка община и сега броят на заболелите вече е 151.
Засега все още в община Раднево няма нито един случай с морбили, докато в Чирпан вече са регистрирани първите двама болни. В Стара Загора няма нови случаи и техният брой си остава шест, пише вестник Старозагорски новини.
"Раздадени са 2000 ваксини, предназначени за неимунизираните до 20 години лица и контактните на възраст до 30 години. Продължават срещите ни със семейните лекари, а препоръките ни основно към ромската общност е да избягват контактите и пътуванията в съседните области - Сливен, Ямбол, Пловдив. Там броят на заболелите вече достигнал до 1000 случая", предупреждават от РИОКОЗ.
Днес (26 януари) в Здравното министерство свикват национално съвещание с шефовете на здравните инспекции в страната и директорите по "Надзор на заразните болести" във връзка с епидемията от морбили и очакваната нова грипна епидемия от сезонен грип, съобщават от пресцентъра на ведомството на министър Божидар Нанев.
Според справка на РИОКОЗ - Стара Загора, заразените с морбили са предимно бебета и деца до 19 години - 93.2 на сто. Във възрастта от 0 до 9 години този процент е най-висок - 61.2. В по-горната възрастова група - от 10 до 14 години - са 15 на сто и от 15 до 19 години - 16.8 на сто.
Данните на здравната инспекция за острите респираторни заболявания сочат устойчивост. За седмицата 17-24 януари болните с простудни заболявания са 103.75 на 10 000, почти колкото и в предходната седмица от 11 до 17 януари - 102.33 на сто, поясняват от РИОКОЗ.

Още новини