Начало Новини Актуално 4 бурета по 100 литра пелин се изпиха на празника в Змейово

4 бурета по 100 литра пелин се изпиха на празника в Змейово

Актуално

За пета поредна година в легендарното село Змейово 16 майстори на пелини премериха сили в битката за най-ароматно, бистро и вкусно божествено питие. Тази негласна надпревара препълни читалище Пробуда и площада пред него. Две бяха сцените.

На едната, в салона, безпристрастното жури в състав председател Пенка Георгиева - собственик на винарна в Яворово, и членове - доказаните познавачи на вино Искрен Пачаланов, Георги Сяров и Стефан Тахов, определяха по всички правила на сомелиерството питиетата в анонимните бутилки. Докато се извършваше това външно оценяване, самодейни състави от Раднево, Рупките, Мейтово и местните таланти, както и Ансамбъл Нашенци от Стара Загора, представяха своите художествени програми. Другата сцена беше неописуема. За действащ подгряващ декор служеха две барбекюта, бъчонка с пелин - 2 лв. за половин литър, всевъзможни сергии с вкуснотии, играчки и сувенири. Най-голямата атракция бяха няколко воеводи от старозагорското дружество за старинно оръжие Поп Минчо Кънчев. Въоръжени с топ, пищови и пушки, облечени в съответните юнашки униформи, мъжете начесто пуцаха за кеф, за нажежаване на атмосферата, която изисква да бъде успокоявана с повече пелин и... за сплашване на дечурлигата. Представлението, в което участваха 300 - 400 човека, изобилстваше от весела гълчава, наздравици и благопожелания край масите, срещи с приятели и роднини, уточняване на висок глас виното или пелинът са по-полезни за здравето на човечеството.

Ако разказваме подред, трябва да започнем с шпалира, през който всеки гост задължително преминаваше. От дясната страна на стълбището към читалището млади булки посрещаха с хляб и сол, с няколко чешита баници и тиквеници (за онези, които постят). От лявата блестеше украсено със здравец бая голямо менче, от което за сефте ти наливат в чаша пелин, като за добре дошъл.

Сред драгите гости бяха зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова и началникът на отдел Култура и вероизповедания Диана Атанасова, общинските съветници Николина Горова и Кристиян Петков, носителят на Оскар за фолклор Крум Георгиев, читалищни секретари, много старозагорци и т.н. В емоционалното си приветствие г-жа Сотирова пожела пелинът да стане запазена европейска марка, а г-жа Горова благослови този невероятен празник да получи международно признание.
След неколкочасова дегустация журито произнесе решението си, което не подлежи на обжалване: Носител на първа награда за най-най-хубав пелин стана Петко Лесов, син на прославения в миналото бай Христо (Бог да го прости), който прочу Змейово с пелина, виното и меда. Втори стана майсторът на танцовото изкуство Васил Герлимов. Той е и първият случай в 100-годишната история на пелинопроизводството за черен пелин от Мерло. Съвсем честно и почтено третото място грабна Диана Пеева (по съвместителство съпруга на кмета). И трите награди са екскурзия в чужбина.
Наградата за пелин с най-добър цвят е за Христо Узунов, за бистрота - Атанас Ненчев, за аромат - 86-годишния Стоян Яйджиев. Наградата за дебют е на новата пощаджийка Станимира Жекова.
Празникът се организира от читалището и кметството на Змейово със съдействието на Министерството на културата и Община Стара Загора, и много змейовски фирми и приятели.
Иван Ферманджиев разкри на какво се дължи възходът и самочувствието на Змейово. През 1838 г. неговият прапрадядо Стоян отива в Анкара и издейства ферман, с който Змейово се освобождава от зърнени данъци. Така през цялото турско робство местните хора са живели на по-широка нога.

Първият наложен пелин прави през 1919 г. Стоян Найденов. Той написва и първите закони: Хубав пелин се прави от хубаво вино! Хубаво вино се прави от хубаво грозде! Хубавото грозде вирее най-добре при 420 м надморска височина, на каквато се е ширнало Змейово.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини