Начало Новини Актуално 37 пъти са нараснали инсталираните мощности за производство на енергия от вятър за четири години

37 пъти са нараснали инсталираните мощности за производство на енергия от вятър за четири години

Актуално

За период от четири години 37 пъти са нараснали инсталираните мощности за производство на енергия от вятър. Това каза заместник- министърът на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова по време на кръгла маса Енергийната стратегия на България до 2020 г. Ако производството на енергия от фотоволтаици е било 0.1 мегавата през 2008 година, през 2010 година то ще бъде 100 пъти повече.

Христова посочи високата цена на екологичната енергия - 5 % слънчева енергия има ценова тежест като 100 % ядрена енергия. Към момента в България за производство на чиста енергия се оползотворява предимно потенциалът от биомаса и вода - 23.5 %, съобщи Агенция Фокус.
Тя припомни практическите проблеми пред мощностите, произвеждащи чиста енергия – трудности при планирането, липсата на гаранции за инвестиционните намерения на бъдещите инвеститори, влошаване на стабилността на системата при свръхпроизводство. По думите й – географската карта на ВЕИ, която ще бъде създадена, ще улесни не само мрежовите компании, но и всички, които имат интерес, свързан с производството на чиста енергия. Бъдещето развитие на ВЕИ ще зависи както от потенциала, така и от технологиите за ВЕИ и влиянието им върху околната среда. Цел до 2020 година ще бъде намаляване на енергийната ефективност на БВП с 50 %.

 

Още новини