Начало Новини Актуално 3580 първолаци влизат в клас в област Стара Загора

3580 първолаци влизат в клас в област Стара Загора

Актуално

първокласник3580 са първокласниците, които ще чуят на днешния 15 септември за първи път школския звънец в училищата на Старозагорска област. Това сочи статистиката на Регионалния инспекторат по образование, съобщи вр.и.д. началник инж. Стефан Чергев.

Данните са ориентировъчни, защото ще може да се каже колко деца тръгват на училище едва след като са готови образците от всяко училище, уточниха от инспектората. До момента пък за целодневната форма на обучение са подадени 2882 молби от родители.
От тази година Министерството на образованието стартира проекта за целодневна организация за най-малките по желание и при възможност на учебното заведение, припомниха от РИО. Според експертите, в областта в почти всички училища за първокласниците и досега е съществувала тази възможност. Очаква се това за пръв път да бъде въвеждано в школа в по-малките населени места, където проблемите са свързани с по-малкия брой ученици, което налагало сливане на групите от 1-ви до 4-ти клас.
С решение на Министерския съвет училищата получават за всяко дете на удължено занимание по 427 лв. за бюджетната година. В сумата са предвидени разходите за обяд на малките и заплащането на възпитателите.
113 са сформираните нови паралелки от малки ученици в област Стара Загора.
В града на липите първокласниците през новата учебна година са 1310, почти колкото и миналата. Над 900 родители пък са пожелали да възпитават децата им по цял ден.

Информация: вестник Новината

Още новини