Начало Новини Актуално 3500 излизат на сцената на фолклорния събор Богородична стъпка

3500 излизат на сцената на фолклорния събор Богородична стъпка

Актуално

Богородична стъпка Национален тракийски фолклорен събор Богородична стъпка

Тази година Националният тракийски фолклорен събор Богородична стъпка ще се проведе на 11 август, в едноименната местност на Старозагорските минерални бани. Организаторите отчитат нарастващ интерес и брой на участниците, които ще се представят отново на 3 сцени на открито, а продължителността на програмата надвишава 27 часа.

Общият брой на заявилите участие е 3500 души - 118 индивидуални изпълнители и 158 колектива от всички фолклорни области на България. Интересно се очаква да е изпълнението на група при Българското дружество от град Бердянск, Украйна, пише вестник Национална бизнес поща.
Съборът е организиран за седми път от Община Стара Загора, Тракийско дружество Одринска епопея - Стара Загора и местното кметство. Началото на програмата е в 9 часа, а официалното откриване е от 11 часа на първа сцена.

Председател на журито, което включва имена на изтъкнати певци, фолклористи и инструменталисти, е проф. д-р Елена Кутева, директор и главен художествен ръководител на Академичния държавен ансамбъл за народни песни и танци Филип Кутев.

Ще бъдат присъдени няколко награди, сред които и Награда на кмета на Община Стара Загора. Най-добре представилите се групи и участници ще бъдат отличени със специално изработени плакети Богородична стъпка.

Съборът ще завърши с награждаване и празнично веселие от 18.30 часа на първа сцена.

Община Стара Загора осигурява автобуси, които ще превозят безплатно желаещите да посетят феномена Богородична стъпка.
Сред съпътстващите прояви е Улицата на занаятите. Осъществява се със съдействието на Занаятчийската камара. До момента 25 майстори-занаятчии са заявили участие да представят майсторлъка и продукцията си на събора. В края на деня всеки от тях ще подари по един предмет на кметство Старозагорски минерални бани за местния музей.

За втора година ще бъде организиран и Детски пленер за рисунки. Под ръководството на Юлия Славова и Тошо Стефанов от Общински детски център, деца на различни възрасти - участници и гости на събора, ще могат да покажат и тази страна на творчеството си с осигурени от организаторите материали.
Участници от клубове по народни танци в града свободно ще учат всички желаещи да усвоят стъпките на българските хора (до трите сцени).

Още новини