Начало Новини Актуално 3,5 километра тръби на ВиК направиха чудо в ромски квартал на Стара Загора

3,5 километра тръби на ВиК направиха чудо в ромски квартал на Стара Загора

Актуално

Ела, момиче, да ти платя, подвиква възрастна и прегърбена жена и с десетолевка в ръка се опитва да догони инкасаторката на ВиК Мая Димова. За ромски квартал тази сценка изглежда по-скоро изненадващо; впрочем до неотдавна тя не беше типична и за старозагорския “Лозенец”. Самата Фидана Асенова, докато чака да й напишат фактурата, пояснява: “Много нещо направиха за ромите, затова си плащам. Вече винаги има вода. Преди имахме само до пладне.”

Възрастната ромка цял живот обитава къщичката си в квартала, но водомер има отскоро. “Редовно плащаме, сега виждаме и колко харчим”, казва и съседката й Мара Михайлова.
3,5 километра подменена и нова водопроводна мрежа направиха чудо в “Лозенец”. От 2006 г. общинското ръководство и местното ВиК се заеха да ремонтират и да прокарат вода и канализация в гетото. Оттогава и събираемостта на сметките за вода е скочила десетократно, отбелязват инкасаторите.
60% от жилищата в квартала вече имат водомери, а останалите нямат търпение да се сдобият с тях. Причината е, че тогава ще имат реални показания и сметките, правени сега според числеността на семействата, вероятно ще спаднат.
“Над 800 водомера има вече тук. Много голяма част от жителите си плащат за водата. Някои не са свикнали, но трябва да ги научим и тях”, казва Васил Генчев, отговорник на ремонтната група, която монтира уредите. Той също е ром от квартала и придружава инкасаторката, а на неотзивчиви длъжници разяснява, че трябва да се държат добре с нея, защото тя си върши работата.
Екип ва вестник Труд видя как посрещат Васил като герой на стръмната улица “Руен”. Там още не могат да се нарадват на течащата вода, нонстоп, през цялото денонощие.
“Преди 4 години пиехме мътна вода и носехме с кофи на километри от една стара чешма. Тогава, ако беше дошла инкасаторката, щях да я изгоня”, казва възрастен мъж. “Имаше опасност от зарази, от болести. Не се изхвърляха и боклуците”, додават негови съседи от ул. “Руен”.
Междувременно Мая е заобиколена от тумба роми, живеещи в близките къщи. Всички те бързат да си оправят сметките. От година в квартала има и каса на водното дружество, но ромите предпочитат да дават на ръка парите.
“Ако не платят, им спираме водата, но нямаме много такива случаи”, обяснява младата инкасаторка. - Хората си плащат, има и недоволни, когато сметката е голяма, но обикновено не се оплакват. Не са ме заплашвали, напротив, много са добри с мен. Други пък ме питат кога ще дойдат и при тях да им сложат водомер.”
Георги Генов, който е сред първите притежатели на водомер в квартала, вече е платил на Мая и със солиден тон обяснява: “Пазим водата, правим икономии и ние като европейци, за да не вземе да пресъхне чешмата.” Той живее сам с жена си. Синовете му работят в Полша от години.
Общинският съветник Христо Асенов твърди, че никъде в България няма толкова добре уреден ромски квартал. В “Лозенец” в момента живеели близо 18 хиляди души, още 6-7 хиляди имало и в съседния “Македонски”. Само за тази година жителите на 8 улици в двата квартала се сдобиха с нови водопроводи. Тук сноват и няколко сметовоза и поддържат хигиената. Където не могат да стигнат, наети каруци обикалят, за да чистят нерегламентираните сметища, които за съжаление продължават да никнат.
“ Нека всички кметове да обръщат внимание на ромите и да започнат да решават проблемите им”, препоръчва Асенов. Той дори се кани да пише до Бойко Борисов с предложение да събере всички кметове и представители на общинските съвети, за да обсъдят една обща стратегия против мизерията в ромските гета. “Ще дам за пример нашия “Лозенец”. Вижте как се промени, след като от общината ни обърнаха внимание.”
Ромският общински съветник обаче признава, че има още много да се направи в квартала. Сега мисли да внесе предложение до местния парламент за решаването на най-наболелия проблем на съкварталците му - с регистрирането на жилищата. “Имам идея да се урегулира най-сетне “Лозенец” и да се даде възможност на хората да купят земите, на които са им къщите. Така ще може да живеят законно”, обяснява Асенов. Други му пригласят, че така може и данъци да започнат да плащат, не само вода и ток.

Още новини