Начало Новини Актуално 35 000 души до края на тази година ще бъдат освободени от строителството

35 000 души до края на тази година ще бъдат освободени от строителството

Актуално

35 000 души до края на тази година ще бъдат освободени от строителството, стана ясно на пресконференция след среща между министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев с Камарата на строителите в България. Браншът е в очакване на реалното строителство по оперативните програми, което да започне през април-май.


Председателят на Камарата на строителите в България Симеон Пешов посочи, че ситуацията в отрасъла е тежка. Към момента до септември строителните фирми отчитат с около 30-35 % по-малко поръчки в сравнение със същия период на предходната година, съобщи Агенция Фокус. Ние сме наясно, че върхът от 16 млрд. лв. строително-монтажни дейности през средата на 2008 г. няма да бъде достигнат, каза той.
Отрасълът ще реализира тази година около12,5 млрд. лв. и около 35 000 души до края на тази година ще бъдат освободени от отрасъла, каза Пешов.
На нас ни е ясно, че други пари освен по оперативните програми, няма да има, посочи Пешов. Февруари-март ще бъде най-тежко за строителния бранш.
За нас ще е добре, ако до февруари-март бъдат подписани повече договори по оперативните програми, посочи още той. Така през април и май ще се строи.
Камарата е представила своите допълнителни предложения по Закона за ДДС, тъй като за фирмите забавеното връщане на данъка е голям проблем.
14 дневен срок за връщане на ДДС са поискали на срещата в МРРБ от Камарата. Направени са и предложения за промени в ЗОП за повече прозрачност, еднаквост в документите и на общинско, и на национално ниво, да няма дискриминация на фирми и дъмпинг от страна на фирми. Дъмпингът е ужасен и за строителя и за държавата и за обществото, смята Пешов.
Министър Росен Плевнелиев посочи, че според данните на камарата за последните 18 месеца не е имало нито една нова обществена поръчка за проект за каквото и да било.
1500 фирми не са потвърдили участието си в държавния регистър за строителната фирма, което означава, че тези фирми няма да участват в никакви обществени поръчки. 

 

Още новини