Начало Новини Актуално 34 пожара са станали в Старозагорско през януари

34 пожара са станали в Старозагорско през януари

Актуално
Пожари в Стара Загора

През януари Районна служба Пожарна безопасност и защита на населението - Стара Загора е регистрирала 34 пожара. През първия месец на 2011 г. те са с 12 по-малко спрямо същия период на 2010 г., но и те са можели да бъдат предотвратени, ако гражданите са спазвали основни противопожарни правила.

Не трябва да оставят работещи отоплителни и нагревателни уреди без наблюдение, да не ползват леснозапалими течности за разпалване на огън, да не пушат в леглото, да почистват периодично коминните тела.
Причинител на огъня в пет жилища е небрежността на собствениците или техническа неизправност на отоплителните им уреди, а други пет пожара са възникнали в непочистени комини. Натрупаните през 30 - 40 години изгаряне на всевъзможни материали  креозот и сажди, горят с температура близка до 1000 градуса, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Стара Загора. Голямото количество отделена  топлина е в състояние да възпламени мебели, облицовки и вещи, допрени до коминните тела в целия вход. В резултат на това, седем семейства са понесли сериозни щети. Изгорели са къща в село Преславен, апартаменти в Стара Загора на ул. ”Хан Аспарух „ и ” Боруйград ”. При пожарите са обгорели двама мъже и една жена, унищожено е обзавеждането в по-голямата част от жилищата им, дрехите, телевизорите, домакинските електроуреди, мебелите и личните им документи.
Жилищните помещения са негодни за живеене, а обитателите са принудени да предприемат процедури по преиздаване на документи за собственост, здравни книжа, лични карти, разрешителни. Пострадалите семейства страдат за унищожените си домове, но са благодарни, че поне са останали живи. Уви, струята спасителна вода от пожарникарите е подадена в огнището цели пет минути след подадения сигнал. В тези пет минути са били достатъчни на огнената стихия за да изпепели имуществото в горящите помещения. А в началото пламъкът е можел да бъде угасен с обикновен пожарогасител – с какъвто нито едно от домакинствата не е разполагало.
От пожарната съветват гражданите при възникване на пожар да не изпадат в паника, а незабавно да напуснат жилището като затворят всички врати и веднага да се обадят на тел. 112. Да държат на удобно място в жилището изправен пожарогасител, с който биха могли сами да ликвидират огъня при възникването му. Да не рискуват, обаче, да гасят вече разраснал се пожар. Домоуправителите да изпълняват задължението си да организират периодично почистване на общите комини през лятото.
Подробни съвети за пожарна безопасност в отоплителния сезон ще намерите на интернет страницата на ОД МВР – Стара Загора: www.starazagora.mvr.bg/PressOffice/Information/news_850.htm

Още новини