Начало Новини Актуално 33-годишен бизнесмен ще лежи в затвора за източено ДДС

33-годишен бизнесмен ще лежи в затвора за източено ДДС

Актуално

Бизнесменът Михаил Петков Иванов поиска от Старозагорския окръжен съд условна присъда за източени от него 4.2 млн. лв. ДДС. Подсъдимият, който е жител на град Варна, се мотивира, че вече развивал легален бизнес с фризьорски салони и магазини за бельо и че е приключил с престъпната си дейност.

Въпреки че Иванов се призна за виновен и делото се гледаше по съкратената процедура - съдът не беше милостив, пише вестник Старозагорски новини. За източената от бюджета сума и задължението да наложи присъда под законовия минимум, който според повдигнатото обвинение по чл. 255 от НК е 3 години, съдът произнесе присъда, каквато от години не е налагал за такова престъпление. Михаил Иванов получи 2 години лишаване от свобода при първоначален строг режим в затворническо общежитие от открит тип. Повод за ефективното наказание беше фактът, че той вече е осъждан, макар и по чл. 343в, ал. 2 от НК за шофиране без книжка.
Дейността на Иванов по източването на милиони ДДС започнала от 1 юли 2006 г., когато регистрирал фирма в Стара Загора с името "Агромит I" ЕООД за търговия със зърно. Той дори регистрирал фирмата си в Регистъра на търговците на зърно към Националната служба по зърното. Дейността на фирмата продължила до 15 януари 2007 г., като през това време Иванов представял в ТД на НАП - Стара Загора, справки-декларации по ДДС, които били съставени на базата на фиктивни фактури. Единият от издателите на фиктивните фактури заявил, че въобще не познавал Иванов, а другият му контрагент лежи за същото деяние във Варненския затвор. След приключване на далаверата Иванов преместил седалището на фирмата в Ямбол.
На името на Михаил Иванов има регистрирани общо 3 фирми.

Още новини