Начало Новини Актуално 3297 зрелостници на матура в област Стара Загора. Изпитът е на 17 май

3297 зрелостници на матура в област Стара Загора. Изпитът е на 17 май

Актуално

3297 са подадените заявления в училищата на Старозагорска област за явяване на втори задължителен избираем държавен зрелостен изпит, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието. Повече от половината са избрали да пишат по география и икономика, само 437 са предпочели математика, 343-ма ще се пробват по биология и здравно образование, 330 - по английски език, 246 - по история и цивилизация, 81 - философски цикъл, 53 - химия и опазване на околния свят, по езиците - 52-ма - немски, 45 - руски, 28 - френски, и испански език - 7.

Изпитът е на 17 май.

За задължителния първи матуритетен предмет български език и литература, който ще се състои на 14 май, подадените заявления за явяване са 3077.
50 абитуриенти са изявили желание да положат и трети държавен зрелостен изпит. От тях 15 са по математика, по 8 - по английски език и по география и икономика, 6 - по биология и здравно образование, по 4 - по история и цивилизация и по физика и астрономия, 2 - по химия и опазване на околната среда, и по един по философски цикъл, руски език и френски език, пише вестник Старозагорски новини.
Заради сканирането на текстовете се забранява писането със син химикал по време на матурите. Ще се работи само с черен химикал, тъй като при техническата обработка черният химикал позволява по-ясно да се открои написаното.
Всеки от зрелостниците сам си осигурява черните химикалки.
На матурата по математика се допуска ползването на молив, гума, пергел, транспортир и триъгълник. Абсолютно са забранени коректори, калкулатори и справочници.

Още новини