Начало Новини Актуално 32-ма общински съветници от Стара Загора поискаха от Бойко Борисов мораториум върху полигон Змейово

32-ма общински съветници от Стара Загора поискаха от Бойко Борисов мораториум върху полигон Змейово

Актуално

Декларацията за налагане на едногодишен мораториум върху всички дейности на полигон "Змейово", подписана от 32-ма общински съветници, е внесена в Министерския съвет на 4 юни т.г. с вх. 2534 лично от доц. Бойчо Биволарски (зам.-председател на ОбС - Стара Загора).

Вчера сутринта копия от документите са представени и на областния управител Йордан Николов. Тази информация беше съобщена по време на брифинг с участието на двама зам.-председатели на ОбС - доц.Биволарски (БСП) и Георги Трендафилов ("Нова сила"), Георги Георгиев ("Атака") и Светлана Георгиева (Национално движение за целокупна България). "Оттук нататък топката е в полето на Бойко Борисов и ние очакваме да реализира онова, което е конституционно право и задължение на всяко правителство - опазване здравето на хората", коментира доц.Биволарски.
На медиите бяха предоставени копия с имената на всички подписали и неподписали декларацията общински съветници, пише вестник Старозагорски новини.

32-мата, които са за мораториума на полигон "Змейово", са от групите на БСП, СДС, "Атака" и ЛИДЕР. Липсват подписите на съветниците от ДСБ, ССД, Движение за свобода и справедливост и ГЕРБ. "Нито един от 15-те представители на ГЕРБ в ОбС не подписа декларацията. Може би те проявиха страх, гузна съвест или колективна политическа... безотговорност. За мен последното може би е най-меродавно", коментира доц. Биволарски.
Той обаче изрази благодарност към областния управител, който също е от ГЕРБ, но продължава да работи активно за решаването на проблема.
"Старозагорски новини" припомня, че по време на последната общинска сесия внесеното предложение не събра необходимото мнозинство от 26 гласа. В залата то беше подкрепено само от 22-ма души, а впоследствие в коридора - от 32-ма. На въпрос на медията - защо се получи това разминаване, доц.Биволарски коментира дословно: "Не всички 51 съветници присъстваха в началото, когато се приемаше дневният ред. Според мен има и някакъв страх при такива щекотливи проблеми и затова някои колеги не искаха да фигурира името им, натискайки бутона "за", но им прави чест, че те го направиха извън залата."
"По-добре е, че не са подписани всички, за да стане ясно кой от общинските съветници го вълнува този проблем и кой бяга от проблема", изрази мнение Георги Трендафилов.

Пред медиите доц.Биволарски съобщи, че подписалите се под декларацията съветници не визират полигон "Змейово" като основен източник на обгазяванията, въпреки че в съзнанието на болшинството от старозагорци именно той е отровителят. Чрез налагането на едногодишен мораториум върху всички извършвани там дейности щяло да се установи дали има отношение към обгазяванията в Старозагорско. Същото предложение общинската структура на БСП беше направила още през април 2006 г., но тогавашният министър-председател Сергей Станишев не предприе никакви действия, свързани с полигона. Сега 32-мата съветници се надяват, че Бойко Борисов ще наложи искания мораториум, тъй като самият той се закани, че ще закрие полигона, ако МО не успее да докаже невинността му.
"На няколко пъти бяхме транспортирани до полигона и ни беше показано нещо, на което няма да повярват и малките деца. Нещо повече, през изтеклите месеци аз си позволих да се срещна със специалисти от двата големи военни завода -Вазовския в Сопот и "Арсенал" в Казанлък. И хората там казаха, че производството на оръжие в двата големи завода е сведено до минимум", коментира доц.Биволарски.
Предвид, че армията ни е по-малобройна и по-зле въоръжена от ловните дружинки, под въпрос е какви оръжия се изпитват на полигона, след като "оръжейното ни производство е сведено до минимум", допълни другият зам.-председател на ОбС Георги Трендафилов. Той разчете абревиатурата на ЦАТИП "Змейово" като Център за активно тестване издръжливостта на популацията - нашата, на флората и фауната, и изрази категорично мнение, че геноцидът над старозагорци трябва да се спре.

Още новини