Начало Новини Актуално 3117 ученици от област Стара Загора отиват на матура. Повече от половината пишат по география и икономика

3117 ученици от област Стара Загора отиват на матура. Повече от половината пишат по география и икономика

Актуално

Днес се провежда вторият задължителен Държавен зрелостен изпит. За участие в него молби са подали 3297 ученици, 180 от които не са допуснати, съобщи за "Старозагорски новини" ст. експерт Елка Хънтова, председател на Регионалната комисия за провеждане на изпитите.

Изпитът ще се проведе в 40 училища на Старозагорска област по различни предмети. Повече от половината зрелостници са избрали да пишат по география и икономика; 430 са предпочели математика; 343 - биология и здравно образование; 330 - английски език; 246 - история и цивилизация, и т.н.
На първия задължителен изпит по български език и литература, който се проведе на 14 май в 42 училища на областта, са се явили 2869 зрелостници. На 28 не е стигнал куражът.
По сведение на Регионалния инспекторат по образованието, изпитният ден е преминал без инциденти.
Охранявани с полиция от столицата, изпитните материали се доставят в Регионалния инспекторат по образованието и се охраняват и през цялата нощ. Раздаването им за всяко училище започва в 4.30 часа сутринта лично на директорите. При пристигането им в училище съобщават на началника на Инспектората, а той докладва незабавно в Министерството на образованието. Така по часове се докладва за началото и финала на изпита, ученици, квестори, събития и пр. Предварително са уточнени точните маршрути, по които ще се отнесат пликовете с изпитните материали и ще се донесат писмените работи, и превозното средство и т.н. Тези маршрути също се охраняват от полицията.
Оценките от изпитите ще бъдат изнесени до 6 юни 2010 г.

Още новини