Начало Новини Актуално 31 незабравки приеха на Игнажден светото кръщение

31 незабравки приеха на Игнажден светото кръщение

Актуално

Навръх големия християнски празник Игнажден 31 деца от 3 до 6 годинки от Дома за деца, лишени от родителска грижа, Незабравка получиха свето кръщение. Светото тайнство стана в църквицата Св. Паисий Хилендарски в квартал Зора от предстоятеля й отец Йордан Карагеоргиев в съслужение със свещениците Тодор, Христо, Йордан и Иван.

10 бяха кръстниците - кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров, заместниците му Йордан Николов, Иванка Сотирова и Янчо Калоянов, председателят на Общинския съвет Емил Христов, директорите на дирекции д-р Антония Тодорова, Елка Бонева, Радка Трендева, Диана Атанасова и пресаташето Уляна Кьосева.
Изкъпанки и пременени в най-новите си дрешки, по детски развълнувани, малчуганите се запознаха с кръстниците си - техните духовни бащи и майки, и със запалени свещички зачакаха чудото.

Тъй като дечицата са малки и неуправляеми, кръстниците поеха отговорността пред Бога. Най-напред те се отрекоха от Сатаната, съчетаха се с Христа и се поклониха на Отца, и Сина, и Светия Дух.
И за духовниците, и за кръстниците, и за децата беше истинско изпитание изпълнението на ритуала - отец Йордан ги помазва, отец Христо ги кръщава в купела, отец Тодор ги миропомазва, а отец Иван - подстригва.

Кръстен през тази година в Катедралния храм Свети Димитър, кметът Живко Тодоров за първи път стана вчера и кръстник. Неговите кръщелници са Ася, Георги и Пламен. Той се зарече да ги посещава често и да им помага във всичко, от което имат потребност. Най-важното е да са живи и здрави и да станат добри хора.

Г-жа Сотирова кръсти Жельо, Минко и Зюмбюла. Това са 8-мите й кръщелници. Много ми се иска в чисто човешки и интимен план да продължат контактите ни. За празниците ще ги посетя непременно, а като си дойдат през лятото внуците ми от Лондон, ще ги заведа да се запознаят и да си играят, каза зам.-кметът по хуманитарните въпроси.
Усещането е за някаква изключителна тържественост и празничност на духа, каза Емил Христов, след като стана кръстник на Ива, Мишо и Кольо.
Истински щастлив и развълнуван беше Йордан Николов, който не спираше да гушка и милува Христина, Монка и Гошо Ангелов.
Благодаря на Бога, че на Игнажден ни направи щастливи с тези дечица, че сме заедно - сподели г-н Николов. - За трети път ставам кръстник. Мой кръщелник е Митко Алексиев - бившият шев на Загорка, и още едно детенце - Данчо. Зная, че кръстникът не трябва да забравя кръщелниците си и да ги насочва по правия път.
На Игнажден в святата Христова вяра бяха кръстени Александра, Мохамед, Божидара, Пламен, Георги и Ася, Кольо и Иван, Михаил, Милко и Зюмбюлка, Желю и Христина, Георги, Момка, Кольо, Иван и Катя, Ангел, Аджафер, Енчо, Асен, Тодор, Живка, Стефан и Стойчо, Иларион и Тодор, Жана, Валентин, Райна и Слави.
Децата получиха от кръстниците си маратонки. Те пък ги дариха с осветена икона на Светата Майка и Иисус. Църквата подари на всички кръстени деца по едно осветено кръстче. Приятелите на незабравките от Дом Св.Св. Козма и Дамян им подариха коледни картички и украшения за креватчетата им.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини