Начало Новини Актуално 300 собственици пропищяха от цигански набези в Стара Загора

300 собственици пропищяха от цигански набези в Стара Загора

Актуално

Около 300 собственици, закупили имоти и започнали производствена дейност на територията на бившия азотноторов завод край Стара Загора, пропищяха от подновените цигански набези. След две години спокойствие, от месец територията от 1750 декара буквално е завладяна от стотици наши мургави сънародници.

Те не се крият и посред бял ден разкопават шахтите по пътищата и отмъкват капаците, трошат бетона за арматурно желязо, а плячката отивала в изкупвателния пункт на с. Калитиново. Каруци и хора се трудят неуморно и вече посягали на крановете за водоснабдяване. Потърпевшите се притесняват, че ако не се вземат спешни мерки, скоро ще останат и без електрозахранване. Ромите атакували и оградните мрежи на имотите, влизали вътре и отмъквали всичко метално.
Собственик, пожелал да не споменаваме името му, разказа, че преди две-три години набезите били спрени със сила. Тогава с прокурорско постановление на територията на АТЗ влезли специалните части, циганите скочили срещу тях, имало един убит и трима ранени. След това крадците не припарвали доста време в района. Сега обаче те били не по-малко от 1000 - от Нова Загора, Сливен, Кермен, от старозагорския квартал "Лозенец". И нищо не ги спирало. Засега само крадели, но ако някой защитял имота си, можело и кръв да се пролее, страхуват се хората.
Има и още нещо, което би следвало да активизира органите на реда и прокуратурата. Преди години на територията на АТЗ бяха складирани много опасни химически вещества. Те и сега се съхраняват в така наречените ББ-кубове, които са в зоната на набезите. Бетонните стени на въпросните кубове пък били достатъчно тънки, за да се счупят с няколко удара на кирка или чук и отровите да се окажат на открито.
Още по-притеснителна обаче е информацията, която получихме от един от собствениците. Той сподели за слухове, че в района от години стои хромникелова цистерна, пълна с хлор или с някакво друго много отровно вещество. Информацията не беше потвърдена от друг източник, но както се казва - "няма дим без огън".

Без да всява паника, вестник Старозагорски новини призовава оторизираните държавни и общински органи да погледнат с особено внимание на ставащото на няколко километра от Стара Загора - да се спрат, ако е необходимо със сила, набезите и щателно да се прегледа цялата територия за вещества, застрашаващи човешкото здраве и околната среда. Просто няма време за губене.

Още новини