Начало Новини Актуално 300 рейнджъри от Втора Тунджанска лекопехотна бригада в Стара Загора заминаха на мисия в Афганистан

300 рейнджъри от Втора Тунджанска лекопехотна бригада в Стара Загора заминаха на мисия в Афганистан

Актуално

300 военнослужещи от Втора Тунджанска лекопехотна бригада в Стара Загора тържествено бяха изпратени на поредната българска мисия в Кандахар. Там те ще охраняват вътрешния периметър на стратегическото летище в Афганистан. Това е седмата рота, която се включва като част от войските на НАТО в борбата срещу тероризма.

За разлика от предишни мисии, този път в състава на ротата няма жени. Командирът на бригадата бригаден генерал Ангел Главев информира, че почти половината от заминаващите са участвали и в други мисии, а старозагорските военни са с най-голям дял в страната по участие в състава на международните сили.
Освен от ген. Главев, ротата беше изпратена и от областния управител Йордан Николов и директора на Областна дирекция на полицията - Стара Загора, Алекси Алексиев. Командирът на бригадата подчерта, че бойците ни са подготвени много добре, че са получили сертификат за това и че са достойни партньори на НАТО. Йордан Николов пък им пожела след 6 месеца да ги посрещнем живи и здрави. Ротата ще бъде под командването на майор Атанас Георгиев, пише вестник Старозагорски новини.
На изпращането присъстваха и някои от семействата на войниците - родители, съпруги и деца.
От 2003 г. до сега 950 военнослужещи от бригадата са били в горещите точки Босна и Херцеговина, Афганистан и Ирак. Охраната на летището в Кабул се оценява като особено важна за успешното развитие на операцията на Международните сили по поддържане на сигурността. Освен военните от Стара Загора, според ген. Главев, там имало и други българи, които охранявани външния, по-опасен, периметър на летището.
Припомняме, че преди Нова година министърът на отбраната Николай Младенов увери командирите на контингента в Кандахар и Кабул, че числеността на мисията ни в Афганистан ще се увеличи с още 70 души до края на 2010-а.

Още новини