Начало Новини Актуално 29 години по-късно Стара Загора отново ще се любува на звездното небе под купола на планетариум

29 години по-късно Стара Загора отново ще се любува на звездното небе под купола на планетариум

Актуално

Планетариум и кабинет „Космически пътешествия в пространството и времето" отвориха официално врати в Обсерваторията в Стара Загора. Така, след 29 години Астрономическа обсерватория "Юрий Гагарин" отново разполага с Планатариум.

За да се сбъдне мечтата на старозагорци, през 2020 г. и 2021 г. по Национална програма на МОН са отпуснати средства в размер на 150 000 лева за закупуване на дигитален проектор и 270 000 лв за купол. Кметът Живко Тодоров приема възстановяването на Планетариума за своя лична  кауза и през 2021 г. организира дарителска кампани за своя рожден ден, като тогава събира сумата от над 30 000 лева.

Преди откриването Митрополит Киприан и старозагорски свещеници отслужиха водосвет в присъствието на министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева.

"За мен е огромна чест да присъствам на откриването на Планетариума и да участваме актино в неговото възстановяване. Бих искал да благодаря специално на един човек - Алексей Стоев, който изтърпя 29 години, за да дочака откриването. Целта на този Планетариум е да дава познание, да насърчава науката, развойната дейност",подчерта при откриването кметът Живко Тодоров. Той благодари на министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева за това, че подкрепя инициативите за Стара Загора.

"Предстоят важни трансформации на региона и в този смисъл разчитаме на министерството да подкрепи Стара Загора в това. Заедно ще работим инвестициите да дойдат в нашия град. Ще подкрепим всички инициативи на министерството, които са в посока на това младите хора да се развиват, да напредват с математиката, изкуствения интелект и иновациите, които новото време дава. Ключовата дума днес е, че сме заедно хора от различни политически групи, важното е, че заедно градим и правим нещо хубаво за поколенията", каза още кметът.

Министър Стойчева благодари също на Алексей Стоев, за това, че е успял да съхрани духа на науката и да утвърди създаването и продължаването на традицията, която България има в сферата на космическите технологии и апелира Стара Загора да се включи в учебните програми за иновативно образование. 

"Едно от първите наши действия бе да засилим участието на България в европейски мащаб като коопериращ член на европейската космическа агенция, така че с действията на нашия кабиент и министерството ние се включихме активно на европейско ниво в тези политики и действия. 44 проекта на стойност над 8 милиона евро са финансирани в последно време, което е показател за това, че има голям интерес от индустрия, бизнес и хората в България да участват в съревнование и да покоряват с нови научни постижения", посочи министърът на иновациите и растежа. 

По думите й още едно значимо постижение е подписването на споразумение между България и НАСА. "Ние сме 32-та държава, която се включи в споразумението "Артемида" и това ни поставя сред страните, които са новатори в космическите технологии", допълни министърът.

Ще продължаваме да сме стожер на научното знание, обеща д-р Алексей Стоев, директор на Център за подкрепа на личностно развитие - "Астрономическа обсерватория Юрий Гагарин", който благодари поименно на всички, които са подпомогнали за възстановяването на Планетариума.

"Надявам се, че всички ние ще се любуваме на звездното небе под купола на планетариума", каза още той. 

Сред присъстващите бе областният управител Ива Радева, председателят на ОбС Ивета Лазарова, проф. Георги Желев, директор на Институт за космически изследвания и технологии при БАН, Иванка Сотирова, обществен посредник, Олег Стоилов - председател на ТПП-Стара Загора, представители на културни и образователни институции, фирми и сдружения, помогнали за изпълнението на проекта.

Автор: Светла Тенева

Още новини