Начало Новини Актуално 28 януари е крайният срок за кандидатстване за международната награда Карл Велики за младежи

28 януари е крайният срок за кандидатстване за международната награда Карл Велики за младежи

Актуално

награда Карл ВеликиНа 28 януари 2013 г. изтича срокът за кандидатстване за международната награда Карл Велики за младежи. Тя се организира съвместно от Европейския парламент и Фондацията за международната награда Карл Велики в град Аахен, и се връчва за проекти, чиито създатели са на възраст между 16 и 30 години. Спечелилите трябва да служат като примери за младите хора, живеещи в Европа, и да предлагат практически примери за съвместно съжителство между европейците.

Сред избираните досега проекти са младежки обменни програми, артистични и интернет проекти с европейско измерение, съобщиха от Информационното бюро на Европейския парламент в България .

Общият награден фонд е 10 000 евро. Проектите, избрани на първите три места, ще получат съответно 5 000 евро, 3 000 евро и 2 000 евро. Авторите на тези проекти ще бъдат поканени да посетят Европейския парламент през есента.

При стартирането на изданието на наградата за 2013 г., председателят на Европейския парламент Мартин Шулц изтъкна: Европейската младежка награда Карл Велики е възможност да представите своето виждане за Европа, както и да дадете своя принос към европейската интеграция. Изиграйте своята роля в оформянето на Европа такава, каквато я искате!

Представителите на националните победители не само ще бъдат поканени да участват в церемонията по връчването на наградата, но ще присъстват също така два дни по-късно на церемонията по връчване на Международната награда Карл Велики по време на четиридневната си екскурзия до Аахен, Германия.

Победителите за 2012 г.

През 2012 г. наградата за първо място получи младежкият медиен проект от Гърция Европа на Земята. Втората награда отиде за Европа среща училището — програма за обмен за студенти по програма Еразъм (Чехия). За носител на трета награда бе обявен проектът Заведи ме у дома с колело, документален филм от Унгария.

Как ще бъдат избрани победители?

• Начало на надпреварата и кандидатстване онлайн: 11 октомври 2012 г.
• Краен срок за подаване на проекти: 28 януари 2013 г.
• Избор на 27 проекта от националните журита: до 19 март 2013 г.
• Избор на 3-те лауреата от европейското жури: 25 април 2013 г.
• Церемония по награждаването в Аахен: 7 май 2013 г.

Българското участие в конкурса през годините
През 2010 г. проектът BEST Инженерно състезание на младежката организация BEST София достигна до третото място на европейската награда.

За контакти:
Constanze Beckerhoff
constanze.beckerhoff@europarl.europa.eu
Тел. 0032 228 44 302, мобилен тел. 0032 498 983 550.

За контакти:
Информационно бюро на Европейския парламент за България
epsofia@europarl.europa.eu
Тел. 02 985 35 45

Още новини