Начало Новини Актуално 28 млн. лева са насочени към мерките за борба с африканската чума по свинете

28 млн. лева са насочени към мерките за борба с африканската чума по свинете

Актуално

EKНа днешното си заседание Министерският съвет на България отпусна 28 млн. лева на Министерството на земеделието, храните и горите за изплащане на обезщетения, компенсации и всички разходи, свързани с прилагането на мерките за борба с африканската чума по свинете. Това съобщи на брифинг земеделският министър Десислава Танева.

Тя подчерта, че всички мерки, които прилагат ветеринарните власти, са съгласно стратегията за борба с африканската чума от 2015 г. на ЕС. „Тези средства са част от общо прогнозни разходи в размер на близо 23 млн. евро, които са поискани от ЕК на 14 август. Около 75% от тях ще бъдат съфинансирани от ЕК“, подчерта Танева. Средствата ще бъдат изплащани за компенсации на засегнатите животни, за разходите за дезинфекция, за унищожените суровини и др.

Към днешна дата са регистрирани 33 огнища на африканска чума при домашните свине. В последните две седмици нямаме нито едно регистрирано огнище при домашните свине. За целия август има регистрирани 5 огнища. 

За сравнение, през юли имаше 28 огнища. Тенденцията е на рязък спад и се надяваме тя да продължи. До момента има регистрирани 52 случая на африканска чума при дивите свине. „Във връзка с тях са обявени общо 43 инфектирани зони в 10 области. Има изготвен план за годината за депопулиране“, обясни Танева и допълни, че до момента близо 2000 диви свине са убити от ловци.

„Днес помощна комисия на ЕК е на терен в Северна България за проверка и ревизиране на мерките за борба с африканската чума. Ще се съобразим с всички препоръки, които получим“, подчерта министър Танева.

Министърът съобщи, че тече подготвката на 14-тата годишна експертна среща на тема АЧС, като европейският комисар по здравеопазването Витянис Андрюкайтис е потвърдил участието си в нейното откриване. Очаква се да присъстват и петима министри от Европа и експерти по темата.

По отношение на подпомагането на личните стопанства в размер на 300 лв. за дезинфекция, Танева посочи, че за това ще бъдат отделени 1 млн. лв. Изплащането на еднократната помощ от 300 лв. на стопанство започва след 1 септември 2019 г.

Още новини