Начало Новини Актуално 267 сигнала за насилие над деца са получени в Закрила на детето в Стара Загора

267 сигнала за насилие над деца са получени в Закрила на детето в Стара Загора

Актуално

267 са сигналите за насилие над деца от началото на годината до миналата седмица, постъпили в отдел Закрила на детето в Стара Загора. Този брой е по-висок в сравнение със същия период на миналата година, коментира Валентина Бонева, началник на отдела.

„Моите впечатления са, че през последните години - миналата и тази, непрекъснато се увеличават сигналите, които постъпват - и то от различни източници. Ако преди обикновено това бяха сигнали основно от органите на полицията, сега се увеличиха тези от учебните заведения, от личните лекари, от други медицински специалисти, от родителите, както и от самите деца“, сочат наблюденията на Бонева.
Ако има сигнал, че животът и здравето на детето е застрашено, директно се пристъпва към извеждането му от тази рискова среда, но настаняването в институция се прави само когато всички други възможности са изчерпани.
Според данните, най-голям е броят от направления или заповеди, с които от отдел „Закрила на детето“ са насочвани клиенти към Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Стара Загора, по превенция на изоставянето.
Статистиката показва, че броят на децата, които се изоставят в институции, или броят на родителите с желание децата им да бъдат настанени в такива, не намалява.
За пет години над 1700 деца и семейства са получили помощ в комплекса в Стара Загора, управляван от Сдружение “Самаряни“, отчете вчера изпълнителният директор на сдружението Диана Димова по време на кръгла маса.
Форумът, който мина под мотото „Мястото на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в мрежата от услуги в община Стара Загора“ бе организиран по повод 5-годишнината от откриването на комплекса, която се навърши на 5 октомври.
За тези деца и семейства, които са ползвали услугите на комплекса, са работили социални работници, психолози, логопеди и други специалисти, помагали са им както тук - в сградата, така и на място, в домовете им, обобщиха от „Самаряни“.
За пет години в Звено „Майка и бебе“ са били настанени 57 майки и 65 бебета.
„Това е една от най-търсените и най-успешната услуга от всички звена в страната. Радваме се на много добро партньорство с местния отдел „Закрила на детето“, коментира още Димова.

Информация: вестник Новината

Още новини