Начало Новини Актуално 2,630 млрд. евро са преките чуждестранни инвестиции в България. Свиването е тежък удар за икономиката

2,630 млрд. евро са преките чуждестранни инвестиции в България. Свиването е тежък удар за икономиката

Актуално

2,630 млрд. евро са преките чуждестранни инвестиции в България от януари до края на ноември 2009 г. За същия период на 2008 г. инвестициите са 6 млрд. евро, съобщи изп. директор на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев, позовавайки се на предварителни данни на БНБ. За сравнение парите, влезли в България от наши емигранти за същия период на м.г., са над 2 млрд. лв., което е 38% от отчетените инвестиции.

Постигнатото наистина е по-малко, но при тези тежки обстоятелства е добре, коментира Сталев. Според него за цялата годината чуждите капиталовложения у нас са над 3 млрд. евро. През април ще излязат окончателните данни на БНБ и тогава можем да очакваме корекции нагоре, обясни той, цитиран от вестник Труд.
По данни на БНБ привлеченият през периода януари - ноември 2009 г. дялов капитал възлиза на 1,912 млн. евро и представлява 72,7% от общия приток на ПЧИ. Въпреки кризата най-голям е делът на инвестициите в недвижимите имоти. Следват промишлеността и търговията. По държави класацията води Холандия, откъдето у нас са влезли 32,9% от вложенията. Следват Германия с 11,9% и Австрия с 9,4%. На четвърто и пето място са Франция и Кипър.
Много от фирмите в сектора на недвижимите имоти и търговията предпочитат да реализират проектите си през Холандия, защото там има облекчен данъчен режим, поясни Сталев.
По повод данните бившият икономически министър Петър Димитров заяви в Добрич, че свиването на инвестициите е тежък удар за България. Той допълни, че страната ни разчита на тях за доброто си развитие. Според Димитров ситуацията се усложнявала, защото драматично се свива и износът.

Още новини