Начало Новини Актуално 26 общини загубиха 9,2 млн. лв. по САПАРД заради тежки нарушения

26 общини загубиха 9,2 млн. лв. по САПАРД заради тежки нарушения

Актуално

На 27 общински проекти по САПАРД за 9,2 млн. лв. е било отказано европейско финансиране заради тежки нарушения на Закона за обществените поръчки, съобщиха от Държавен фонд Земеделие (ДФЗ). Плащанията по предприсъединителната програма приключиха окончателно преди броени дни. 5 от проектите на местната власт са дадени на прокуратурата от Агенцията за държавна финансова инспекция заради тежки нарушения на закона.


На други 28 общински проекта обаче с по-леки нарушения по ЗОП са наложени финансови корекции върху субсидията, но остатъкът в крайна сметка е бил изплатен, предаде Агенция Фокус. Така от възстановяванията на плащанията по САПАРД от Европейската комисия през септември са платени 39 млн. лв. на 72 общини.
Изпълнителният директор на фонда Калина Илиева уточни, че всички общински проекти, които оставаха за плащане, са били проведени при новото ръководство на фонда за нарушения по ЗОП по нова процедура, която е била акредитирана от Брюксел. Така се оказва, че нарушения има при 55 проекти на местната власт, за които първоначално бе отказано каквото и да е изплащане. Проектите са за залесяване, асфалтиране и канализация.
Тогава от Брюксел поискаха всички тези проекти да бъдат отказани за плащане, както и ние бяхме съобщили, тъй като всички имаха нарушения по ЗОП. Но ние тогава с Министерството на финансите водихме доста сериозни преговори с Брюксел. Няколко пъти се срещахме с техните експерти и успяхме да ги убедим. Акредитирахме специална процедура за финансови корекции, която се базира на техни директиви, приложими за структурните фондове, но те се съгласиха да ги приложим и за предприсъединителната програма. На базата на финансовите корекции де факто нарушенията се остойностиха с процент, обясни тя.
Общините, които не са получили финансиране по програмата общо, са: Челопеч, Русе, Батак, Балчик, Шабла, Белене (2 проекта), Болярово, Цар Калоян, Борово, Червен бряг, Главиница, Мизия, Венец, Долна Митрополия, Белица, Елхово, Провадия, Стрелча, Пордим, Костенец, Павликени, Девин, Ихтиман, Борован, Приморско и Никола Козлево.
Някои тези общини са променяли инвестиционния си проект и не са го изпълнили както е били предвидено по договор, като са допускали и тежки нарушения по ЗОП. 

 

Още новини