Начало Новини Актуално 25 души с ентероколити в Стара Загора

25 души с ентероколити в Стара Загора

Актуално

Заболелите с диагноза ентероколит през тази седмица са 25, отчитат от Регионалната здравна инспекция в Стара Загора. Най-много са болните в общините Стара Загора, Казанлък, Мъглиж, Николаево, Братя Даскалови и Павел баня. Новооткритите случаи със салмонелози и шигелози, които също спадат към групата на този вид инфекции, са по три. Това е повод специалистите да напомнят на сайта на Инспекцията и чрез страниците на вестник Старозагорски новини най-честите причини за възникването на този вид инфекции и начините за предпазване.

Сред основните причини се посочва възможностите за инфекция да се повишат след консумация на хранителни продукти, заразени с чревни микроби от мухи, хлебарки или гризачи; пиене на вода от нерегламентирани водоизточници; консумация на месо, яйца или мляко от болни животни, подложени на недостатъчна термична обработка (салмонелози); консумация на бързоразвалящи се храни, неправилно съхранявани (извън хладилник) и на продукти с изтекъл срок на трайност; консумация на неизмити добре плодове и зеленчуци; контакт със заразоносители. Основният симптом на болестта е диарията, пише вестник Старозагорски новини.
Други симптоми могат да са: гадене, повръщане, присвиващи болки в корема, отпадналост, повишение на температурата. Разстройството, причинено от бактериална инфекция, може да протича по-тежко - с кървави изхождания, както е при салмонелозата, дизентерията и други, което налага болният да постъпи в здравно заведение за провеждане на лечение. Понякога такива пациенти остават заразоносители и предават инфекцията на други хора при контакт с тях или чрез хранителните продукти. Този риск трябва да се отчита при лица, работещи в хранителни заведения, детски заведения, училища и други. Според инфекционистите, тежестта на протичане на заболяванията зависи както от причинителя, така и от възрастта и общото състояние на организма. При кърмачета, малки деца, хроничноболни и хора с намален имунитет случаите могат да са по-тежки и често с развитие на усложнения.

Още новини