Начало Новини Актуално 248 неизправности в Старозагорско са констатирали пътните полицаи в контролния етап на акция Светлина

248 неизправности в Старозагорско са констатирали пътните полицаи в контролния етап на акция Светлина

Актуално

Приключи традиционната специализирана полицейска операция - Акция Светлина. Тя имаше за цел, чрез целенасочена контролна и превантивна дейност, да намали предпоставките за тежки пътнотранспортни произшествия с основните рискови групи (пешеходци и водачи с малък опит), и да насочи вниманието на обществеността към специфичните рискови фактори за пътни злополуки в есенно-зимния период.

В този период се увеличава броят на злополуките, поради неизправни и нерегулирани фарове и липсваща, или неефективна светлоотразителна сигнализация, в съчетание с неправилно движение на пешеходци по тъмно, недостатъчно улично осветление и хоризонтална маркировка, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Стара Загора.
Акцията започна на 01.11.2009 г. с предупредителен етап, при който контролните органи насочваха вниманието на водачите към отстраняване на неизправностите по осветителните системи, състоянието на гумите, на устройствата за почистване на предно стъкло и др., без да налагат санкции. Изготвени бяха 9  предписания до администрацията, управляваща пътя, общините и кметствата за подобряване уличното осветление, вертикалната и хоризонтална маркировка, 6 от които вече са изпълнени.   
При проведеният втори, контролен етап (09.11-20.11.2009 г.) на територията, обслужвана от ОД МВР – Стара Загора, пътните полицаи са проверили общо 3972 МПС: 3337 леки и 575 товарни. Установени са 248 неизправности - неизправни осветителни системи, износени гуми и неработещо почистващо устройство на предното стъкло. За констатираните нарушения са съставени 148 акта, а на 100 водачи са наложени глоби по фиш. 50 автомобила са спрени от движение.
Проверките на Пътна полиция по изправността на осветителната система, почистващите устройства и годността на гумите за движение в зимни условия ще продължават през целия зимен сезон.

Още новини