Начало Новини Актуално 240 сигнала за насилие над деца от Стара Загора от началото на 2010 г.

240 сигнала за насилие над деца от Стара Загора от началото на 2010 г.

Актуално

От началото на 2010 година до края на август са подадени над 240 сигнала за насилие над деца в общините Стара Загора и Опан, информира Валентина Бонева, началник на отдел "Закрила на детето" при Дирекция "Социално подпомагане". Само през август сигналите са 38.

Насилията касаят повече от 300 деца от нула до 18-годишна възраст. В много от случаите има данни за изоставяне на бебета и малки деца от майките им.
През последните години, както и през настоящата, много от родителите оставят безотговорно децата си на произвола на съдбата - при стари хора, при познати, а често ги зарязват съвсем сами и заминават на гурбет.
Различно е насилието над децата - физическо, психическо, сексуално, принуждаване към проституиране и пр. Всеки случай касае отделна човешка съдба, наранена душа, скъсване на връзки с биологичното семейство. В зависимост от естеството и последствията е и реакцията на институциите. При нанесен физически бой се реагира на момента, като на детето се осигурява съответна закрила и настаняване в институция. Голяма част от децата се оставят в Кризисен център "Самарянска къща" на Сдружение "Самаряни", където са добре обгрижвани, с осигурена храна, възможност да продължат училище или да посещават детска градина.
Форма на насилие е и просията от деца или на майки, които просят с бебетата си.
Такъв е конкретен случай в центъра на областния град, където наскоро млада жена с четиримесечно бебе е "засечена" да проси. Бебето е отнето за 48 часа, като е предадено за отглеждане в Дом "Майка и дете". Майката е предупредена, но тъй като е кърмачка, й е даден последен шанс, като е върната рожбата й. Веднага на следващия ден тя отново "заема позиция" в централната градска част. Вчера бебето й е отнето за постоянно, а тя е подведена под съдебна отговорност.
"Становището на отдела по отношение на просия с деца е да не се допускат никакви компромиси!" - категорична е г-жа Бонева.
Грижата за максимално намаляване на насилието над децата следва да бъде ангажимент на общността. В това отношение институциите разчитат на сигнали от семействата на потърпевшите, от съседите, училището и личните лекари, близки и роднини.
Телефонът на отдел "Закрила на детето" е 605 493 или на 112.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини