Начало Новини Актуално 2,4 млн. лв. загуби за две денонощия и половина стачка в Мини Марица-изток

2,4 млн. лв. загуби за две денонощия и половина стачка в Мини Марица-изток

Актуално

Отначалото на стачните действия в Мини Марица-изток ЕАД до днес от нереализирана продукция дружеството е загубило 2,4 млн. лева. По данни на ръководството от назначените за дневната смяна 3000 работници в протеста са участвали 2300 (77 на сто). Според синдикатите протестиращите са 2307 от 2533-ма назначени, или 91 на сто.

Внесохме в дирекция Инспекция по труда сигнал за нарушаване на Кодекса на труда и Закона за уреждане на колективните спорове от страна на работодателя - опит за оказване на натиск върху работниците и служителите. Приложили сме и копия от две листовки, разпространявани с тази цел. Отново заявяваме готовността си за продължаване на преговорите, но няма такова искане от страна на ръководството. Позицията ни остава същата, стачката продължава, каза председателят на КНСБ в дружеството инж. Валентин Вълчев.
Регионалният съвет на КНСБ в Стара Загора разпространи декларация в подкрепа на стачкуващите миньори.
Трудът на работещите в Мини Марица-изток трябва да бъде достойно оценен и на база високите постижения през 2011 година, да бъде възнаграден и се създадат условия Мините да заработят съобразно европейските изисквания на базата на технически и технологични промени, се казва още в документа.
В подкрепа на миньорите се обявяват и браншови синдикални организации в област Стара Загора. Те призовават за намиране на спешни решения на възникналите противоречия, за да не се допусне ескалация на напрежението и да се гарантира нормалната доставка на електроенергия до потребителите на поносима цена.

Отговорност - ама поименна

Не стана ясно дали другите браншови синдикални структури от областта осъзнават последиците от стачката в Мините. И дали ако цената на тока се вдигне заради стачката, същите тези структури няма да тръгнат на последващ протест заради влошен жизнен стандарт в България. Проблемът вече става политически и май не опира до отказа на ръководството на Мините да изплати поредните премии - по 1000 лева на човек (в това число и на чистачките). Явно целта е дестабилизация на правителството на ГЕРБ, след като предходните протести на БДЖ-синдикатите и основно на зърнопроизводителите не доведоха до желания ефект. Между другото, вече не е тайна, че БСП още на 10 януари подкрепи стачката на радневските миньори, тоест 5 дни преди официалния й старт. Въпросът е кой оттук нататък ще поеме отговорност за милионите загуби на Мините - четиримата участници в Инициативния комитет, дал старт на стачката (сред които и един бивш зам.-директор на въгледобивното дружество), синдикатите в целия им браншови диапазон в Старозагорска област или БСП в лицето на Сергей Станишев. Отговорът на този въпрос трябва да бъде даден час по-скоро от организаторите и подстрекателите, за да е ясно кого в бъдеще ще благославя целият български народ. Защото тук не става дума за времемно затворени училища или спрени влакове, а за угроза над енергийната сигурност на България.

Информация и коментар: вестник Старозагорски новини

Още новини