Начало Новини Актуално 24 май ще бъде отбелязан в Стара Загора с празнично шествие

24 май ще бъде отбелязан в Стара Загора с празнично шествие

Актуално

Празнично шествие по повод 24 май- Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност ще се проведе в Стара Загора. В него ще се включат блокове на културни и образователни институции, ученици и студенти. Шествието ще тръгне от площада пред Община Стара Загора и ще премине по централния булевард Цар Симеон Велики.

Тържественото честване ще започне в 10.00 часа пред сградата на местната администрация с ритуал за издигане на националното знаме на Република България. Националният химн ще бъде изпълнен от Хора на Държавно опера-Стара Загора и Хора при НЧ Родина-1860 и Общински духов оркестър. Празничен водосвет-молебен и благослов ще отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорският Митрополит Киприан.

След официалните приветствия, ще бъдат връчени наградите Стара Загора и Млада Загора, които се присъждат за постижения в културата, изкуството, образованието и науката Емблематичното стихотворение Аз съм българче ще бъде изпълнено от Виктория Костова. Към небето ще полетят 180 балона с буквите от българската азбука, по повод 180 години Светско образование в Стара Загора .

В 11.30 часа на площада пред Общината ще започне празничния концерт по повод 24 май. В него ще вземат участие- ДЮА Траянци при ЦПЛР, ДЮА Загорче танцова формация Димитров, ВС Усмивки при НЧ Родина-1860, ВС Розов свят ПРИ НЧ Св. Климент Охридски -1858,Детска танцова школа Настроение при НЧ Настроение 2017 Стара Загора и ДЮНХ Жарава при НЧ Родина 1860 Стара Загора.

В празничния ден от 16.00 часа в зала №33 на Регионален исторически музей Стара Загора гл. уредник Райна Антонова ще изнесе лекция на тема Просвета и култура в следосвобожденска Стара Загора.

Час по-късно в парк Артилерийски ще започне концерт За празника с любов на детски и младежки творчески формации от ЦПЛР Стара Загора и читалища от общината.
На 24 май от 18.00 часа на площада в старозагорското село Кирилово ще се проведе Празник на моя роден край по повод 100-годишния юбилей на местното читалище.

Всички събития ще се проведат проведат при строго спазване на всички противоепидемични мерки.

Още новини