Начало Новини Актуално 230 работници на постоянен трудов договор от Арсенал ще да бъдат съкратени

230 работници на постоянен трудов договор от Арсенал ще да бъдат съкратени

Актуално

230 оръжейници на постоянен трудов договор в Арсенал ще бъдат съкратени, стана ясно на срещата, инициирана от кмета на община Казанлък Галина Стоянова, с ръководството на оръжейната по повод предстоящото оптимизиране на състава й, съобщиха от Пресцентъра на Общината. В срещата са участвали областният управител на Стара Загора Недялко Недялков, председателят на ОбС - Казанлък, Николай Златанов и шефове на служби по заетостта.

Изпълнителният директор на Арсенал Николай Ибушев информира, че в момента в Арсенал работят 6600 души, а съкращенията реално ще засегнат около 3.5% от състава на постоянен трудов договор. В уведомителното писмо до Бюрото по труда дружеството е съобщило за около 800 души, но действителната цифра на съкратените била почти 4 пъти по-малка. Ще бъдат освободени 94 пенсионери, а 627 души ще напуснат, тъй като са били с временни договори за определена работа. Изпълнителният директор е обяснил, че кризата в оръжейния бизнес идва след кризата в градския сектор и че съкращенията се налагат поради намаляване обема на работа. На всички съкратени ръководството има координатите и при необходимост ще бъдат потърсени именно тези работници и служители.

От 13 февруари започват да напускат заетите на временни договори, а съкращенията са от 1 март. Всички останали работещи преминават на намален работен ден, като решението е това да стане по схемата - работниците и служителите ще почиват 2 седмици, а останалите 2 седмици ще работят. 2600 души от персонала на дружеството продължават на пълен работен ден, един от които е заводът в Мъглиж.
Кметът на община Казанлък съвместно с представителите на Регионалната служба по заетостта и Бюрото по труда обсъдиха възможните програми за заетост, които ще бъдат предоставени на освободените и от които те биха могли да се възползват.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини