Начало Новини Актуално 23-ма колабирали от жегата за три дни в Стара Загора

23-ма колабирали от жегата за три дни в Стара Загора

Актуално

Само за три дни сме дали първа помощ на 23-ма граждани,  колабирали в жегите от Старозагорска област. По десет от случаите са в Стара Загора и Казанлък и трима - в Раднево. Това съобщи д-р Чавдар Попов от ЦСМП в областния град.

Според д-р Попов възрастта на припадналите от високите температури е различна, пише вестник Старозагорски новини. Имало и млади хора, и в активна възраст, и пенсионери. Те са звънили на тел.150 или тел.112 в различните часове на денонощието.
"Да се пият много течности, вода, айран, натурални сокове. За да не се нарушава йонният баланс на човек, трябва да се слага по малко сол в айрана. Обезсоляването на организма се получава заради обилното потене. Нека при възможност да се избягват външните разходки в най-горещите часове на деня от 11 до 18 часа", препоръча д-р Попов.

Според него еднакво вредно било да си на жаркото слънце или да седиш и да работиш в затворено и задушно помещение. Лекарите приветстват мениджърите на строителните фирми в региона, които са променили работното време на новостроящите си открити обекти. Почти всички строители се трудят на две смени - сутрин от 5 до 11 часа и следобед от 16 до 21 часа, показва репортерска проверка на "Старозагорски новини".
Синоптиците не прогнозират скоро да настъпи чаканото захлаждане. Затова медиците препоръчват най-вече на хроничноболните и възрастните хора да не се натоварват през тези дни, да пият течности, без никакъв алкохол, дори и бира. Особено внимателни да са при прехода от стая с климатик и на открито, когато температурната разлика е повече от 15 градуса. Това натоварва сърцето и организмът реагира различно.

Още новини