Начало Новини Актуално 224 тона стари пестициди в областта застрaшават природата

224 тона стари пестициди в областта застрaшават природата

Актуално

Близо 224 тона пестициди с изтекъл срок на годност в твърдо и течно състояние се съхраняват на територията на Старозагорска област, съобщи експертът в Регионалната инспекция по околната среда и водите - Стара Загора, Димка Петкова. Отровите са събрани в 35 склада, като 18 от тях са в окаяно състояние - покривите им текат, липсва охрана, между тях има дори и такива, които не се заключват.

От екоинспекцията успокояват, че макар и бавно, част от проблемите с тези препарати решават, пише вестник Старозагорски новини.
Припомняме, че в края на миналата година с активното съдействие на областния управител и директора на Областна дирекция по безопасност на храните бе решен въпросът със 75-те тона твърди и течни пестициди, престояли над 2 десетилетия на площадката на Агрохим спектър в индустриалната част на Стара Загора. Отровите бяха преопаковани и преместени на площадка на софийската Балбок инженеринг, като за целта са били осигурени 138 000 лева от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС.
В момента на територията на 5 общини в Старозагорска област има 5 централни складове за съхраняване на препарати за растителна защита. Складът за Старозагорска община в с.Хрищени, за община Братя Даскалови - в.с.Черна гора, за община Павел баня - в с.Скобелево, за Раднево - в с. Гипсово, и за Николаево - в с. Елхово.
Поне засега няма притеснения за състоянието на тези централни складове, успокои Димка Петкова.

Още новини